Luktärtor – Världens vackraste sommarblomma och hur man sköter dom för lång blomning


Jag har alltid haft massor av luktärtor. Den enkla andledning är att det finns helt enkelt ingen blomma som producerar så mycket vackra blommor hela säsongen. Dom blommar från juli till oktober om man sköter dom rätt, men hur lyckas man då med luktärtor? Jag skulle säga att dom är lättodlade men det finns några få saker man måste tänka på för att dom skall trivas och fortsätta att producera massor av vackra blommor hela säsongen. Jag älskar luktärtor och minns dom från barndommen då mamma gjorde ett långt staket av luktärtor på framsidan av vårt hus! Helt underbart!

Luktärtor får aldrig någonsin torka ut. Det klarar dom helt enkelt inte. De måste ständigt ha vatten och näring för att växa och frodas. Man måste också kontinuerligt klippa bort vissna blommor för att stimulera ny och riklig blomning. Dessutom så måste dom gödslas och det kan man göra med flytande näring 1 gång per vecka under juli-augusti. Det är egenligen dom tre viktigaste delarna att känna till.

Luktärtor har flera fördelar, det är inte bara en vacker sommarblomma utan den har också en gudomlig doft. Luktärten finns även som perenn och heter då Rosenvial men tyvärr har den ingen doft alls som den underbara Luktärten har. Som ett tips så kan man plantera både Luktätor och Rosenviral tillsammans så får man det absolut bästa av två världar.

Det finns också ett annat väldigt bra skäl att plantera luktärtens kusin Rosenvial. Den gynnar nämligen den utrotningshotade humlan som heter långtungad humla och som tycker väldigt mycket om just Rosenvial.

Jag tycker att man skall försöka tänka både på det vackra, det man kan äta, men också det som gynnar naturen i stort. 🙂

Så här kommer tipsen i punktform;

  1. Om du vill dra upp egna luktörtor från frö så gör det inomhus i början på april. Annars kan du sätta frön dirket i jorden ute i början på maj.
  2. Se till att luktärten har något att klättra på. Det går utmärkt att göra en klätterställning av tunna grenar som man binder i hop med snöre i toppen som en pyramid.
  3. Vattna regelbundet så den aldrig torkar ut.
  4. Tillse att kontinuerligt fylla på med näring. Det går utmärkt med flytande näring när du väl satt luktärten. Ge den näring 1 gång i veckan under sommarmånaderna juli-aug.
  5. Klipp rikligt med buketter hela säsgongen och sätt i vaser så att du får njuta av den ljuvligaste blomman av dom alla med både syn och lukt.
  6. Klipp bort alla vissnade blommor så dom inte hinner bilda luktärtor. Då fortsätter luktärten att producera blommor hela sommaren med oförminskad kraft.
  7. Om du vill ta frön till nästa år så låter du luktärten vissna ner i början på oktober och den bildar då ärtpungar. När dom precis är på väg att spricka så är det dags att ta fröer. Ta in fröerna och var säker på att de torkar ordentlig och förvara dom sedan mörkt och torrt till våren när det är dags för plantering.

Jag lovar dig att om du en gång satt luktärtor så kommer du aldrig vilja sluta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.