Mitt orangeri!


Nu kommer den där tiden på året när jag bara måste tipsa om att bygga växthus eller orangeri! Nu är vi i mitten på januari och det är en perfekt tid att börja planera om man vill ha ett växthus i tid för våren eller sommaren.

Vi började vår planering när jag just hade opererat mig i februari för snart exakt 2 år sedan. Jag kommer så väl i håg hur jag låg i sängen helt utmattad efter operationen och önskade mig en skiss av Stefan. Jag önskade mig en köksträdgård och han började åka skyttetrafik för att fixa inför att tjälen skulle gå ur jorden.

Här ser ni målning av det som sedan skulle bli mina odlingslådor som målas i svart!

Här är all sly borttagen och vi har börjat gräva där det skall blir en liten köksträdgård. Detta är alltså en del av tomten som vi tidigare inte använt till någonting då den består av mestadels berg och det är också därför jag måste ha odlingslådor.

En ligen grind blir till…med en rosenportal!

Vi började vårt projekt på ”skissplanet” i februari, och i mars när solen började titta fram så minns jag den första dagen jag kunde gå ut efter operationen så gick jag där och släpade grenar när vi tog ner all sly där vi ville bygga vår köksträdgård och drömmen om ett växthus föddes!

När vi hade kommit så här långt så var jag helt salig. Jag tyckte att det gick så fort allting

Vi åkte verkligen runt land och rike för att hitta det perfekta växthuset och vi landade till slut på ett i limträ som vi med säkerhet kunde förankra på ett sätt för att säkerställa att det skulle stå säkert i alla stormar då vi bor uppe på en höjd.

Vi beställde alla delar och Stefan började bygga på grunden där vårt orangeri skulle stå och isolerade grunden då vi ville få möjligheten att värma upp det och det är detta som skiljer ett växthus från ett orangeri. I ett orangeri kan du vinterförvara växter om du vill då du kan värma upp det.

Varje steg var en fantastistk resa och det är bland det roligaste projekt vi gjort tillsammans och varken jag eller Stefan insåg hur mycket vi skulle komma att använda detta fantastiska orangeri. Man hör ofta från vänner och bekanta att ett växthus är bara roligt det ”första året”. Så känner inte vi alls, utan för oss är det bland det bästa vi gjort och nu har vi vårt underbara orangeri för 3:e året i rad.

Redan på det stadiet när vi ritade vårt växthus så sa vi att vi ville ha en plats både för odling men även för rekreation, d v s vi beslutade att vi skulle ha en mysig plats för fika och middagar och precis så har det blivit.

När vi var färdiga så lade vi mycket tid på detaljer och möbler för att hitta exakt det vi hade tänkt. Det blev ett underbart bord i betong som är runt och så vackert! Det blev en kristallkrona med möjlighet att ha stearinljus i för mysiga kvällar. Det blev lampetter i samma design att ha på långsidorna. Vi tillverkade hyllor i mässign för mina odlingar längs hela ena långsidan, och vi köpte stora fina planteringskrukor i betong att ha längs kortsidorna.

Vi hittade även de perfekta korgstolarna, där färgen var viktig och efter hand har vi lagt till detaljer som matta och vackra ting att ha på hyllorna när inte odlingarna tar över!

Helt enkelt för oss en komplett plats att vistas på under alla årstider! På vinterhalvåret är det fantastiskt att sitta där ute för en fika eller middag! På sommaren tillbringar vi nästan all tid där som vi inte är i trädgården!

Här är en bild från förra påsken!

Detta året satsar vi på att odla vindruvor i vårt underbara orangeri! Jag verkigen ÄLSKAR mitt orangeri, det är på riktigt en av de absolut bästa saker jag gjort i livet! 🙂 🙂 Så går ni och drömmer om ett orangeri eller växthus. Gör det, tänk bara på att inte göra det för litet!

I bloggen finns varje steg så om ni börjar någonstans i mars 2017 så kan ni steg för steg följa hela vår resa till färdigt orangeri! 🙂

Önskar er en fin kväll!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.