Trädgårdsinspiration till framsidan


Det första intrycket av en trädgård är framsidan på huset och jag tänkte ge er lite trädgårdsinspiration hur man kan förändra framsidan av trädgården med enkla medel. För vem vill inte ha en vacker entré, och jag tänkte tipsa er hur man gör en fin framsida utan att spendera allt för mycket pengar och hur man skall tänka.

Luktärt som växter på en hög klätterställning för att få olika höjder i trädgården för att skapa harmoni.

Framsidan på mitt eget hus är ganska begränsad och jag har löst det med att istället ha krukor vid entrén. I krukorna har jag planterat en blandning mellan perenner och sommarblommor. På så sätt blir det heller ingen stor kostnad trots att entrén är full av vackra blommor som blommar samtidigt. Man kan också börja i liten skala och addera efterhand.

Man kan även addera vackra trädgårdsdetaljer för att få det där lilla extra! Ett annat knep är att bygga på höjden, helt enkelt bara för att göra det ännu vackrare.

Trädgårdsinspirattion med en detalj till krukan som i övrigt innehåller minipetunior i två olika färgställningar.

Det finns nämligen en sak man skall tänka på när man inreder trädgård, men samma sak gäller även när man inreder insidan på sitt hus. Det är att man skall jobba med olika höjder. Det gör man av den enkla anledningen att man vill skapa en spänning och har man allting på samma höjd då ser det ”platt” ut. Trots att man kanske har vackra växter och planteringar så blir det inte riktigt bra! Jobba med olika höjder är därför ett av mina bästa tips.

Ett enkelt sätt att lösa det är att välja olika storlekar och former på krukor. Jag har till exempel själv valt att plantera luktärtor tillsammans med en hög klätterställning som blir väldigt vacker och skiljer sig mot allt det andra bland annat på grund av sin höjd . På så sätt finns det växter på alla olika nivåer.

Trädgårdsinspiration med olika typer av krukor i olika storlek, färg och form.

Jag har också valt helt olika krukor, där jag köpt krukor som har både olika höjd, färg och form. Det finns en tanke med det. Om ni föreställer er att alla krukor varit likadana så hade det sett ganska tråkigt ut. Jag skulle säga att 2-4 krukor kan vara likadana sedan skall man bryta av med form och färg. Det blir en stor skillnad om man bryter av! Det är precis det inredning handlar om, att bryta av former för att skapa en bra sammansättning.

Allt om trädgård och ur man med detaljer som en rostig krona kan att addera en annan mer svulstigare form.

Att blanda olika typer av bladvert gör också att effekten blir väldigt vacker. Det handlar helt enkelt om att bryta av som jag skrev tidigare. Här har jag ställt en Hortensia bredvid en kruka fylld med Rosenskära. Rosenskära har ett bladverk som påminner om dill. Det gör att det blir spännande ihop.

Trädgårdsinspo med olika typer av blad för att få en bra och intressant blanding som blir vackra tillsammans.

Det finns också en annan stor fördel med planteringar i krukor och det är att man kan flytta om krukorna efter behag. Skulle något sluta blomma, ja då kan jag bara flytta den krukan längre bak, det hade jag inte kunnat göra i en färdig rabatt!

Det är också viktigt att inte ha allt för många olika växter. Välj ut ett antal växter som du sedan håller dig till och mitt förslag är att du självklart väljer växter som blommar hela sommaren.

Trädgårdsinspo med olika typer av växter för att skapa en harmoni mellan bladverk och blommor.

Fakta: Jag har själv ca 17 krukor på min framsida. Jag har valt att ha fyra stora krukor där jag har planterat Vipphortensia. De utgör basen för min framsida. Sedan har jag ytterligare 4 olika krukor med Hortensia på stam för att få en annan höjd. Alltså samma växt men med olika uttryck. Därtill har jag adderat Rosenskära i vissa krukor och Petunior i andra. På det sättet håller jag ihop planteringen på ett bra sätt. Jag har även valt olika form, färg och storlek på krukor för att bryta av men också för att få olika höjd på trädgårdens planteringar på framsidan av mitt hus. Sommarblommorna vissnar ner på hösten men mina perenner står kvar i krukorna. Hortensia på stam täcker jag med fiberduk på vårvintern för att skydda mot frostknäppar när dom börjat sätta knopp. De krukor som har Vipphortensia står kvar på sin plats över vintern och har gjort så i många år. När man planterar i kruka så krävs det att man gödslar dom på våren och några gånger under sommarmånaderna.

Önskar dig en fin dag i sommarvärmen! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.