Uppe med tuppen och hämtade virke!


I dag var vi uppe med tuppen och hämtade virke för fortsätta byggnation på framsidan! Stefan har bestämt sig för att göra färdigt i helgen. Vi får se hur det går med det med tanke på vädret! Hur som helst så blir det fantastiskt bra! Det blir en sådan fantastisk fin helhet.

Hmtat virke för fortsatt byggnation
Sittbänk börjar ta form men är långt i från färdig

Hur tänker man när man ritar

Om jag skall sätta ord på vad det handlar om när man ritar en trädgård, så handlar det väldigt mycket om balans. Med det menar jag hur man upplever hur allting fungerar ihop när man tittar på det. Vissa delar som t e x pergolan är hög, men tar inte över eftersom den bara består at stolpar! Det gäller också att ha rätt dimension på virket i relation till det man skall bygga i omgivningen. Det där är en träningssak och något man måste ha öga för. Det får inte vara för klent, men heller inte för grovt!

Balans i det man skapar
Nedtrappning i slänten är ett sätt att minska höjden på vissa delar

Hur får man till en balans i trädgården

Att ha detaljer, träd, blommor, buskar och dekorationer på olika höjder i trädgården tillför den där känslan av att det finns en balans. Balans gör att ögat uppfattar saker och ting som vackert. Tänk på det när du går på ett ställe och upplever det som vacket. Vad är det som gör att du tycker det är vackert. Fundera över det nästa gång. Fundera över om det finns detaljer på olika höjder = skapar balans. Då brukar någon fråga ”men om man tittar ut över ett blått hav”. Det finns en balans även där eftersom himlen möter upp!

När man ritar en trädgård så måste man hela tiden tänka på att inte något i byggnationen får inte ta över. Förutom det uppenbara, huset! Det som byggs längs marken får inte vara för högt på något ställe för då upplevs det som klumpigt.

Det är därför vi bygger i steg vilket får ner alltihopa. Hade vi t e x bara byggt blomlådor hade det sett väldigt klumpigt ut eftersom höjden på framsidan blivit för stor. Detta förstärks eftersom det ligger i en slänt. Nu tar vi bort det genom att trappa ner med en bänk och en liten terrass.

Sedan kommer nästa moment med växter där det också skall finnas en balans. Högt och lågt, olika struktur på växter. Färger som harmoniserar och någon som bryter av. Med andra ord balans.

Önskar er en fin kväll!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.