Påsktårta med marängvisp och kycklingar 1 kommentar


I går kväll började jag projektet ”provbaka påsktårta”. Man måste testa påsktårtan innan man vet om det är en fullträff eller ej. Så här får ni receptet på påsktårta med marängvisp och kycklingar i marsipan. Självklart går denna tårta att baka även när det inte är påsk och då kanske man tar andra fäger på marsinpanlock och figurer! Man kan enkelt byta ut kycklingar mot rosor eller blommor! Eller varför inte hitta på helt andra figurer.

Påsktårta med marängvisp och kycklingar
Påsktårta med marängvisp och kycklingar

Jag tycker det är roligt att göra allting själv. Att göra allting själv är så klart tidskrävande. Så även jag köper i bland färdigt! Men det är en sådan tillfredsställelse att göra allting själv! Att planera och utföra alla steg!

Lägga ner tid och kraft på dekor

Lägga ner tid och kraft på alltifrån dekor, till färg på marsipan så det blir fint i hop! Jag tycker om när man kan göra det i steg och göra vissa saker på kvällen innan. För att sedan sätta ihop själva tårtan dagen efter! Jag tänker att jag tjuvstartar med en påsktårta. Bara för att det är roligt!

Påsktårta med marängvisp och kycklingar

3 ägg

1,5 dl socker

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning Hallonsylt och marängsmet

Hallonsylt ca 2 dl

Vispgrädde 3 dl

1 kryddmått bakpulver till grädden

Marängsmet

1 äggvita

Strösocker 4,5 dl

Siktat Florsocker 0,75 dl

Kallt vatten 1,5 dl

Gelantinpulver 1,5 msk

Kokande vatten 1,5

Dekor med marsipankycklingar

400 gram marsipan

6-12 kryddmått med gul karamellfärg

25 gram marsipan med röd karamellfärg till rosa

Färgade små kulor för dekoration

50 gram mörk choklad

Så här gör du påsktårtan med marängvisp

Börja med att sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt så att det blir vitt och luftigt.

Ta fram en plåt 30×40 cm och täck med bakplåtspapper. Grunden blir en rulltårta. Blanda mjöl och bakpulver separat. När äggsmeten är vit och fluggig så rör du försiktigt ner mjölblandingen till en smet.

Häll upp smeten på bakplåtspappret och försök smeta ut den så jämt du bara kan. Sätt in den i ugnen i ca 7 minuter. Tag ut plåten och tag ca 0,5 dl socker och strö över jämt innan du stjälper upp den på ett bakplåtspapper. Tag försiktigt av pappret. Om du inte får loss det så pensla med kallt vatten så lossnar det.

Låt botten svalna under en handduk.

Marsipan

Jag köper färdig marsipan från Ica och lägger den i en bunke. Tillsätt 6-10 kryddmått med gul karamellfärg och blanda med en sked eller med händerna. Det som du tycker är enklast. Plasta sedan in marsipanen i gladpack och lägg i kylen. Gör detsamma för att få rosa marsipan men tillsätt istället röd karamellfärg. Den bör ligga i kylen en stund för att bli hård.

Rosa marsipan
Marsipan som jag färgat rosa med röd karamellfärg

När botten svalnat brer du på hallonsylt. Därefter ett lager med marängvisp men inte för tjockt för det skall gå att rulla ihop tårtan. Det är en smaksak på vilket håll man rullar den. Det kommer bli över massor med marängvisp men av det kan du göra kokosbollar HÄR eller krokofanter av HÄR då smeten redan är klar.

Bred hallonsylt på botten
Hallonsylt på första lagret
Marängvisp
Marängvisp direkt över hallonsylten

Därefter vispar man grädde med ett kryddmått bakpulver i för att få den fast. Bred sedan grädden ovanpå rulltårtan och se till att täcka hela tårtan även på kanterna. Fast på kanterna behöver du bara lägga ett tunt lager.

Grädde översta lagret
Grädde vispad med 1 kryddmått bakpulver för att bli fast och fin

Dags för marsipanlock

När detta är klart så rullar man försiktigt över marsipanen och skär av överflöd längs med kanterna. Därefter smälter man 50 gram choklad och gör bara små ringlor över tårtan. Då är det dag för dekoration. Om man vill kan man pudra lite florsocker över med en sil.

Jag tog lite grädde i en sprits och gjorde tre stycken små gräddtoppar som jag dekorerade med färgglada sockerkulor. Därefter stack jag en tandpetare i kycklingarna och satte domo på plats mellan gräddtopparna!

Gör egna kycklingar i marsipan

Rulla en lagom stor boll som du tror blir lagom på tårtan. Rulla sedan en boll till som skall vara ungefär hälften så stor. Den minsta bollen skall bli ett huvud till kycklingen.

Gör sedan en ligen grop i kroppen. Doppa fingret i lite vatten och fukta i gropen. Sätt huvudet på plats.

Tryck därefter ut lite marsipan med handen och stansa ut små blommor eller liknande med en liten form. Dessa blommor får sedan vara både vingar och fötter på kycklingen. Du gör på samma sätt när du sätter fast dom att du fuktar lite vatten på baksidan av blomman och sätter på kycklingen. Sockret i marsipanen gör att det fäster.

Ta sedan en pinne och gör en liten fördjupning för ögonen. Lägg en färgad kula som ögon av sockerpasta som man kan köpa

Näbben är absolut svårast att göra. Rulla en liten oval kula. Lägg den i frysen i 15 mintuer. Dela sedan på den ovala kulan i två delar. Du har nu två näbb. Gör en skåla i mitten av spetse och försök böja dom utåt försiktigt. Fukta den plana ytan med lite vatten och sätt fast näbben på kycklingen.

Egna kycklingar i marsipan
Egentillverkade kycklingar i marsipan

Kycklingarna blev faktiskt förvånansvärt söta. Dom kanske ser aningen blinda ut! Med sina ljusblå ögon, men det var detta jag hade hemma! Jag älskar färg så det blev en bra kombination!

Tårta med egentillverkade kycklingar

Ni fårstår säkert att jag är lite lätt galen! Älskar att hålla på med liknande ting! Säg pyssel och jag lyser upp som en sol!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Påsktårta med marängvisp och kycklingar