Vad kostar det att anlägga en trädgård!


Nu börjar vi äntligen komma till en tidpunkt när man kan börja sätta ut sommarblommor och andra känsliga växter. Tidpunken handlar om när det inte längre är risk för nattfrost. Jag tänkte skriva lite om i dag vad det kostar att anlägga en trädgård. Allting handlar så klart om ambitionsnivå. Men vi har bestämt att nu när vi lagt så mycket pengar på att bygga ut vårt hus så måste vi även göra trädgården lika fin som huset. Det får kosta lite grand för vi vill ha fint omkring oss.

Våra skisser på trädgården

Så här såg vår skiss ut innan vi startade med byggnation av terrass och pergola.

Vad kostar det att anlägga en trädgård
Vad kostar det att anlägga en trädgård

Nu väntar jag bara på lite fin väder. För mig är det en njutning att plantera och göra fint. Jag njuter både när jag gör det men också efteråt att bara titta på det. Så i södra delen av Sverige kan man nu sätta ut sommarplantor i sin trädgård. Här ser ni samma skiss men med ett ”uppifrån” perspektiv.

Vad kostar det att anlägga en trädgård
Vår skiss med ett uppifrån-perspektiv

Verkligheten blev så här!

I dag skall jag inhandla murgröna för att sätta vid den planteringen där Stefan nu har satt upp ett rutnät av ståltråd som murgrönan skall växa på. Jag ser så fram emot just denna vägg som kommer bli väldigt speciell och designad av oss.

Jätteverbena och Kronärtskocka

Jag skall plantera 8 stycken Jätteverbena och 8 stycken Kronärtskocka i mina stora grå krukor. Jätteverbenan skall vara en bakgrud och förhoppningen är att även Kronärtskockan skall trivas här men det är jag inte fullständigt övertygad om. Men vi får se. Sniglarna älskar Kronärtskocka och jag hoppas verkligen att jag skall lyckas med detta. Om inte så har jag dom vackra Jätteverbena som med sitt skira utseende kommer täcka krukorna.

Även denna passage som nu består av jord skall göras i ordning. Så det är många bitar som fortfarande skall falla på plats. Men vi betar av bit för bit. Det är så roligt att se allting växa fram.

Dahlior i hop med Jätteverbena

På framsidan i den stora blomlådan skall jag plantera Dahlior. Även här framför Jätteverbena. Jag har även två stycken Blåregn här som skall få klättra upp på min pergola när dom börjar växa.

I min nya del av trädgården där vi byggt upp ett etage, där skall jag plantera en Limgrön/vit Hortensia.

Buxbom binder samman trädgården

I mina blomlådor i trappan och även i blomlådorna bredvid bänken har jag planterat buxbomsklot. Detta för att skapa en enhetlighet. Det är också därför jag ramat in hela trädgården med en buxbomshäck. Att man försöker att hålla det enhetligt för att binda i hop.

Vad kostar det att anlägga en liten trädgård

Självklart kostar det en del att köpa växter. Jag har hittills köpt två klotavenboksträd, 90 plantor av buxbom, 8 buxbomsklot, 2 blåregn, 6 Trädgårdsnäva Rozanne. Jag ser det som en investering. Bygga terrassen och pergolan kostade kanske 20.000 kr och växterna har hittills kostat ungefär strax över 16.000 kr. Sedan tillkommer all jord och gödsel för ett antal tusenlappar. Sedan har vi självklart lagt in en stor mängd jobb som jag inte räknar i pengar alls. Det är vår investering i vårt hus och trädgård. Det är vårt gemensamma projekt som är så fantastiskt roligt. Trädgårdsdesign ligger inte särskilt långt i från att inreda ett hem. Vi får väldigt mycket kommentarer från grannar och förbipasserande som tycker det är fint. Jätteroligt så klart. Jag hoppas så klart på att det skall bli ett litet paradis även på framsidan! Än är vi långt i från klara, även om det ser relativt klart ut just nu i jämförelse med innan. Allting är relativt.

Framsidan på huset är första intrycket

Att anlägga en trädgård måste få kosta pengar. Det är som att inreda hallen hemma. Det är första intrycket av huset och för mig betyder det jättemycket. Vi har bestämt oss för att göra det klart och det skall se välskött och planerat ut överallt.

Längtar efter att få se trädgården

Jag längtar efter att träden skall slå ut så jag kan få en glimt av hur det kommer se ut i min trädgård nu när några växter börjar komma på plats. Jag såg i morse att knopparna börjat svälla så det är bara en tidsfråga så fort vi får lite värme.

Hoppas ni får en fin dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.