Vår Hydroponiska odling som är tillverkad av avloppsrör! 2 kommentarer


Jag tänkte visa er vår hydroponiska odling som är tillverkad av avloppsrör! Stefan har tillverkat denna anläggningen och den är verkligen häftig. Efter bara några dagar ser jag redan hur små plantor är på väg upp. Det är isbergssallad som är på väg upp först. Jag har även satt bland annat dill och basilika som är något jag använder mycket av.

Hydroponisk odling tillverkad av avloppsrör
Hydroponisk odling av avloppsrör med 26 rör för olika plantor!

Vad krävs för en bra hydroponisk odling?

Jag tänkte berskriva vad som krävs för att tillverka ett bra hydroponiskt system? Den viktigaste faktorn som krävs är cirkulerande vatten och att ljus inte kommer åt vattnet för att då bildas alger. I övrigt är det bara fantasin som sätter gränsen och därför har Stefan tillverkat en hydroponisk odling av avloppsrör. Den första hydroponiska odlingen vi gjorde tillverkade vi av IKEA lådor till en väldigt liten kostnad. Beskrivningen av den anläggningen hittar ni i flera inlägg av HÄR. Det finns sammanlagt 3 olika inlägg om just hydroponisk odling.

Avloppsrör kan bli jättefin Hydroponisk anläggning!

Denna är verkligen helt genial. Avloppsrör är tillverkade för att vatten skall kunna passera och man kan bygga ihop dom som en liten modell. Nästan som lego. Att då bygga en hydroponisk anläggning av just avloppsrör är en fantastiskt lösning.

Isbergssalladen har redan kommit upp i den hydroponiska anläggningen av avloppsrör!

En viktig del för att få det att fungera var att hitta en odlingskorg som passar dimensionen på avloppsrören storleksmässigt. Detta för att sedan kunna fylla avloppsrören i anläggningen med korgar för den hydroponiska odling.

Stefan har borrat ett litet hål längst upp på varje rör där en korg skall sitta för att kunna ansluta en liten bevattningsslang. Den i sin tur transporterar vattnet igenom hela systemet. Vattnet rinner sedan åter ner i hinken. En liten pump gör att vattnet pumpas upp och sedan cirkulerar i stystemet. Vattnet pumpas sedan upp igen och rinner tillbaka eftersom systemet är slutet.

Cirkulerande vatten med hjälp av pump

Hinken är fylld med vatten och här är det viktigt att inte ljuset kommer åt eftersom det gör att det kan bildas alger. Så mörka hinkar och lock. Stefan har gjort håltagningen i lock och rör. Näring fyller man också på i vattnet i hinken och när plantorna börjar växa så behöver så klart vatten fyllas på regelbundet.

Stefan har även monterat en vajer på tre ställen för att säkerställa att inget kan glida isär när det börjar växa och blir lite mer tyngd. Han har sedan hängt upp systemet i fönstret i grova kedjor! Detta är en test för att sedan göra ett ännu större system.

På bilden ser ni de vajrar som är monterade på systemet

Väldigt roligt att det redan börjat växa. Nu skall vi bara lägga till belysning också men det kommer troligen till helgen!

Visst blev den hydroponiska anläggningen fin. Nu är tanken att man skall kunna ta en kruka med sallad och bara stoppa i en ny för odling. Det skall göra att vi alltid har kryddor tillgängliga i stället för att köpa i affären. Snacka om närodlat!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Vår Hydroponiska odling som är tillverkad av avloppsrör!