Våra första skisser på framsidan av vårt hus!


I går eftermiddag innan vi började laga middag så satt vi med våra första skisser på framsidan av vårt hus. Vi delade idéer för att komma fram till den bästa lösningen med alla delar inkluderade för att få till en bra miljö. Det är alltid Stefan som ritar eftersom han är bäst på det. Nu tänkte jag visa er våra första skisser och hur vi har tänkt. Vi vill komma igång med detta så snart som möjligt för att också hinna göra klart trädgården så den hinner etablera sig under sommaren. Men en annan del är så klart att jag längtar att inta min första kopp kaffe här på framsidan.

våra första skisser på framsidan av vårt hus
Första skissen på framsidan av vårt hus

Vad vi vill få in in trädgården på framsidan

Vi lyckades få ihop en jättebra kombination av delar som vi vill uppnå. Det vi vill uppnå är att göra denna del av trädgården till något vackert. Vår framsida består till stor del av en slänt och det är väldigt svårt att få till något vackert. Vi gjorde vår utbyggnad i två plan i slänten på långsidan av huset. Ett sätt att öka värdet på huset som samtidigt få bort det som inte adderar något större värde, den slänt som vi kämpat med i alla år. Nu har vi byggt vår nya terrass för att ta bort den andra delen. Nu har vi alltså framsidan kvar!

Skiss uppifrån på framsidan
Denna skiss är uppifrån på vår framsida

Framsidan av vårt hus

Vi vill ha minst en sittplats på framsidan och en pergola som skall vara en kontrast till huset. Vi vill ha möjlighet för planteringar av vackra blommor. Eftersom vi har en slänt med sprängsten så måste vi lösa det på annat vis. Vi vill också ha lite höjd i trädgården och därför skall även några träd planeras in. Den delen kommer vi till sedan. Nu måste vi få byggnationen på plats och att ideérna är klara. Så fort tjälen i marken släpper så sätter vi i gång.

Vad är det vi har skissat

Vi bygger alltså en spång som binds i hop med terrassen och den trappa som vi byggt för att komma ner på långsidan. En liten trapp för att komma ner på framsidan. Vi bygger odlingslådor i anslutning till spången och i förlängningen blir odlingslådorna ryggen på den sittbänk som vi ritat in i ett U. Där kan vi sitta och ta en kopp kaffe och se andra åka eller vandra förbi.

Vad är det vi har skissat på framsidan

Tanken är också att under pergolan skall finnas en bänk och just nu är jag inne på en svart bänk från Hay Palissade

Hay Palissade Bänk svart
Bänken från Hay Palissade skall pryda framsidan

Vad skall det vara för växter på framsidan

I odlingslådorna skall det vara blommor så klart. Jag har funderingar på ett blåregn som skall leta sig upp på pergolan. I lådorna skall bland annat mina Jätteverbena växa bakom den sittbänk som är framför blomlådorna.

Längst fram vid buxbomshäcken skall jag plantera 3 stycken Avenbok som skall få bilda trädkronor likt parasoll. Jag har lånat bilden nedan från instagram och @clausdalby som driver världens vackraste trädgård och som verkligen är ett konto som jag rekommenderar er att följa. Träden på bilden är liknande som jag skall ha längst fram vid muren bakom min buxbomhäck.

Avenbok med trädkronor som parasoll
Den här bilden kommer från @clausdalby och hans trädgård i Danmark

Avenbok är en buske, ett träd som är lätt att hantera och sköta. Den tål hård beskärning, som jag kommer behöva göra när jag skall göra ett träd av plantorna jag skall köpa. Den anspassar sig också bra i nya miljöer men det är också frosttrålig och växer fort. Alltså ett väldigt bra alternativ.

Jag kommer med största sannolikehet även ha avenbok i lådorna vid trappan ned till långsidan. Dom skall jag forma som bollar så även dom kommer jag behöva beskära hårt!

Detta är ett helt litet äventyr i sig självt! Det skall bli så roligt att förverkliga våra idéer tillsammans.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.