Vinterförvaring av Dahlia knölar


I dag tänkte jag beskriva hur jag tar han om, och hur jag gör med vinterförvaring av Dahlia knölar. Det gäller att fixa detta innan frosten tar dom. Därför tänkte jag beskriva för er hur man vinterförvarar Dahlior och förbereder för bästa resultat. Backarna som jag förvarar Dahlia knölarna i har jag köpt på Biltema för 59 kr och dom är hopfällbara. Perfekt när våren kommer och det är dags att plantera. Då tar backarna minimalt med plats. Tänk på att även om första frosten kommit så innebär inte det att det kommit ner ända till knölarna i jorden.

Vinterförvaring av Dahlia knölar
Vinterförvaring av Dahlia knölar

9 punkter för att vinterförvara Dahlior!

Börja med att klippa ner allt bladverk. Jag lägger bladverket i min kompost så att det bidrager till fin jord som jag sedan återanvänder i min trädgård.

  1. Börja med att klippa ner bladverket och klipp så att det är ca 1 decimeter kvar av stjälken ovan jord,
  2. Ta hand om all bladverk. Jag kör det genom vår kompostkvarn och lägger det sedan på komposten.
  3. Därefter gräver jag försiktigt upp varje lök för sig och tar försiktigt bort så mycket jord som möjligt. Jag brukar använda en borste och borsta av dom det värsta.
  4. Därefter spolar jag av så mycket jord som möjligt så att dom blir rena och fina. Jag använder en lite hårdare stråle på mitt munstycke
  5. Jag klipper bort de flesta rot-trådarna
  6. Sedan märker jag noga varje knöl så att jag vet vilken sort det är. Det gör jag genom att binda en namn-tag runt stjälken på varje lök. Jag använder vanligt presentsnöre för jag tycker det blir fint!
  7. Jag lägger dom sedan i en back med tidningspapper i botten och sedan lägger jag även tidningspapper ovanpå och ställer dom svalt. Dahlior skall förvaras mörkt. Om du har lite torv så är det perfekt att lägga runt knölarna, men jag nöjer mig med tidningspapper.
  8. Jag låter dom stå så i ca 14 dagar så att dom inte längre är fuktiga. Därefter slår jag in dom i tidningspapper eller lägger dom i en återvinningspåse av papper och låter dom ligga där
  9. Den perfekta miljön är mörkt och mellan 5-10 grader.
Hur man vinterförvarar Dahlior

Tidningspapper är perfekt material för Dahlia knölar

Jag lägger tidningspapper både i botten och över knölarna. Då tar tidningspappret bra hand om fukten samtidigt som det blir mörkt! Backen är luftig så att det inte kan mögla.

Lite färg bland Dahlia knölar skadar aldrig!

Självklart lite rosa presentsnöre när jag märker upp knölarna så det blir lite härlig färg!

Det är många som har frågat mig hur jag gör med delning av Dahlia knölar. Det gör jag på våren alltså inte nu för då är det risk att dom torkar. På våren ser man också lätt vilka som tagit sig och där dom har ögon. Har dom då ögon på flera ställen så kan man dela med en vass spade så får man två knölar i stället för en.

Lycka till med er vinterförvaring! Jag har även lagt en ny beställning på Dahlior då jag ville ha lite nya färger!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.