Lördagskakor!


Vad är lördagskakor undrar kanske ni!? Jo, lördagskakor var något som vi fick hemma i bland på lördagar! Min mamma och pappa var vad man skulle kalla självhushållare. Dom gjorde allt. Det bakades bullar och bröd minst en gång per vecka. Det odlades och det syltades och saftades. Vi hade hela matkällaren full av saft och sylt för en säsong. Vi hade en särskild frys i källaren bara med bär och frukt. Vi hade ytterligare en matkällare med rotfrukter och potatis och sådan som hör matlagning till.

Men lördagskakor, det var något speciellt. Det var nämligen köpe-kakor som vi kallade det!

När det skulle bakas bullar och bröd så gick mamma upp tidigt innan någon annan vaknat och bakade 18 brödkakor och hundra bullar! Det var vad som gick åt på en vecka på den tiden. Min bror åt som tonåring en hel påse bullar till fika när han kom hem från skolan och bara där gick det 50 bullar i veckan. Ni fattar. Hon hade att stå i kan man lungt säga!

Därför gillade vi särskilt när vi fick smaka på vad man på den tiden kallade ”köpekaka”. Det är jättekonstigt men är det inte så att gräset alltid verkar vara lite grönare på andra sidan! Lördagskakor var bland det godaste jag visste. Nu för tiden finns dom inte att finna någonstans och jag håller därför på att försöka återskapa receptet.

Detta var vad jag lyckades åstadkomma i dag. Utseendet är precis så som dom såg ut! Smaken är inte riktigt som jag minns men dom blev väldigt goda. Jag återkommer med recept när jag har träffat rätt!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.