Baka bullar – recept på mina kanelbullar!


Jag vet inte riktigt vad det är men när det är sommar så vill jag ha fika som är hemmabakt, så när vi åkte hem från en handelsträdgård i dag går så sa Stefan lite snällt så där att ”han lägtade efter mina kanelbullar”. När någon säger så är det svårt att motstå att inte ställa sig och baka bullar så vi styrde kosan mot mataffären och jag inhandlade jäst och lite annat för att kunna baka bullar.

Senaste tiden så har jag börjat göra snurror när jag bakar bullar för jag tycker dom blir så fina då och i dag blev inget undantag!

Recept på snurror med kanel, kardemumma och mandelmassa

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söt bröd

2 tsk kardemumma

1 tsk salt

1 dl socker

11 dl mjöl (10 i degen och 1 dl för utbak)

Fyllning

50 gram smält smör

200 gram mandelmassa

Kanel och socker

Garnering

1-2 ägg

pärlsocker

Jag smälter smöret och häller sedan i mjölken, värmer det till 37 grader (fingervarmt) och häller i degbunken för att sedan smula ner jästen och rör om med handen. Häller sedan i nästan allt mjöl och sätter på matberedaren och sedan häller jag i resten och låter den gå i några minuter. Ställer av degbunken med en handduk över för att jäsa i ca 45 minuter.

Jag delar sedan degen i två delar och kavlar ut en stor rektangel, penslar på med smör (jag smälter alltid smör och penslar på för det är mycket enklare), river mandelmassa, och strör på strösocker och malen kanel. Viker degen till en rektangel och skär sedan 1,5-2 cm breda bitar som jag sedan skär en skåra i den så det blir 1 cm över i kanten och snurar de båda delarna som jag sedan snurrar ihop  och lägger på plåten att jästa i ytterligare ca 30 minuter.

Sedan penslar jag dom med uppvispat ägg och strör på pärlsocker och sedan skjuts in i ugnen! Där får dom stå tills dom får vacker färg och det beror lite på storlek. Men någonstans mellan 8-12 minuter!

Mums, mums….undra vad jag skall baka nu! Älskar att baka och funderar på att göra fint i frysen och fylla den med godsaker!

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.