Baka världens godaste och enklaste fröknäcke!


Jag vill tipsa er om hur du bakar världens godaste och enklaste fröknäcke steg för steg. Superenkelt att göra och perfekt när man försöker äta bra och ha rätt saker hemma. Att ta ett eller ett par fröknäcke med t e x ett kokt ägg är perfekt frukost eller mellanmål, och dom är så goda att smör är helt överflödigt. Jag lovar. Prova!

Dessutom vet man exakt vad som finns i och bara bra råvaror utan några som helst konserveringmedel. Oftast är frön relativt dyra, men tänk på att det räcker till väldigt många satser med fröknäcke så då blir det inte så dyrt. I bland brukar jag även ha i linfrön, med de kan ha en lätt laxerande effekt om man äter för många. Du kan enkelt byta ut t e x 0,5 pumpafrön mot linfrön om du vill.

Recept fröknäcke, 48-60 bitar

2,5 dl pumpakärnor

2,5 dl solrosfrön

2 dl sesamfrön

4 dl durum vetemjöl

1 dl rapsolja

4 dl hett vatten

Havssalt efter smak

Rör ihop alla frön och torra ingredienser så dom blandar sig bra. Tillsätt vatten och sist olja och se till att blanda ordentligt.

Dela degen i tre lika stora delar och lägg varje del på ett bakplåtspapper.

Ta ytterligare ett bakplåtspapper till varje deg och lägg ovanpå degen och använd kaveln att trycka och kavla ut degen så den täcker hela pappret.

Ta bort det översta bakplåtspappret och släng det och ta en kniv och skåra ut lagom stora rutor på bröden. Jag brukar dela en plåt i 4 rader och sedan dela varje rad i fyra delar.

Strö sedan havssalt över och tryck till det lätt med handen. Jag brukar hälla upp lite flingsalt i en skål när jag skall strö över. Sedan trycker jag lätt med handen på saltet så det inte trillar av när dom är färdiga. Salta med försiktighet så det inte blir för salt.

Här nedan ser du hur jag har skårat bröden innan jag sätter in dom i ugnen. Jag har ibland glömt att göra det och då är det bara att bryta i sär dom. Dom är precis lika goda ändå! Men när man skårar dom så ser det väldigt proffsigt ut.

Om du har en varmluftsugn sätter du den på 135 grader, och då kan du sätta in alla tre plåtarna samtidigt. Jag brukar då byta plats på dom 3 gånger under bakningen. Baktid ca 70 minuter.

Om du har en vanlig ugn så sätter du den på på 150 grader i ca 70 minuter men då bakar man en plåt i taget.

Lägg sedan upp förknäcke på galler och bryt i sär det i dom bitar du skårat Låt dom svalna. Förvara i burk.

Ingen kommer kunna låta bli dessa bröd, och dom kommer ta slut fortare än du kan blinka.

Låt mig gärna veta om du bakat och vad du tycker. Det skulle göra mig jätteglad! Ha en fortsatt fin dag!!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.