Här skall ni få receptet på världens godaste vaniljrutor med hallon och citron. En perfekt kaka att baka inför påsk. Den går dessutom utmärkt att skära i bitar och lägga i frysen.

Så här här kommer ett supergott recept på en av mina favoriter som dessutom är väldigt enkel att göra. Den form jag brukar göra dessa kakor i är på 24×24 centimeter. Perfekt även att ta med till jobbet att bjuda på.
Recept Vaniljrutor med hallon och citron
250 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
0,5 msk bakpulver
Fylling
2,5 dl kesella smaksatt med vanilj (en hel burk)
2 dl creme fraiche (en hel burk)
1,5 dl strösocker
rivet skal från 1 citron
1 msk vanlijsocker
3 dl frysta hallon
Garnering
Vaniljsocker att pudra över vid servering
Gör så här
Börja med att sätta på ugnen på 200 grader
Tag rumsvarmt smör och blanda med alla torra ingredienser. Antingen använder du en matberedare för att blanda ingredienserna eller det går lika bra att göra det för hand. Blanda degen till den blir en blanding mellan en deg och en smuldeg. Alltså en deg men med ganska stora smulor. Se nedan.

Jag har valt en form i storleken 24×24 cm. Klä formen med bakplåtspapper.
Använd hälften av degen och tryck ut i formen och tryck upp den lite på kanterna. Den andra hälften skall du använda till topping på kakan efter att du brett på fyllningen.

Blanda nu ihop samtliga ingredienserna till fyllningen och gör den till en jämn smet.

Häll ut krämen ovanpå degen i formen. Strössla frysta hallon över i ett jämt lager. Hallonen kommer självmant sjunka ner så du behöver inte trycka till dom.


Smula sedan den andra hälften av degen ovanpå kakan,

Sätt in den i ugnen i ca 50 minuter. Om kakan börjar få färg ovanpå så lägg folie över kakan och låt den stå kvar i ugnen tills den är klar.
Låt sedan kakan svalna helt innan du skär den i bitar. Efter en stund kan du ställa in den i kylen för att påskynda processen.

Tag sedan florsocker och pudra över hela kakan med hjälp av en sil. Skär sedan upp lagom stora bitar och pudra lite mer florsocker över för servering och kanske även lägg dit ett hallon och ett blad av en citronmeliss om du har hemma.

Perfekt till söndagskaffet eller som dessert med lite vaniljsås!



Hoppas ni gillar mitt recept och att ni får en underbar torsdag och kanske med lite extra god fika till kaffet! 🙂