Brysselkex med parmesan 1 kommentar


I dag tänkte jag ge er en repis på ett av mina bästa recept på Brysselkex med parmesan till ostbrickan eller som tilltugg. Släng i hop degen tidigt på morgonen och gör färdigt kexen så har du dom färdiga tills i kväll när du vill njuta av dom.

Köpte i förgår en creme cheese med pepparrot, om ni inte prövat den smaken, så gör det! Supergott på parmesankexen.

Kexen är inte bara försvinnande goda, utan dom är också väldigt vackra och kan förgylla vilken dukning som helst. Roligt med ett kex som man dessutom gjort själv och vet vad det innehåller. Man kan också göra färdigt degen och rulla den och ha den i frysen, skära till det antal man vill ha vid tillfället och stoppa in i ugnen.

Jag tycker att höjden av lyx är att man kan ta ett kex på kvällen som man själv gjort och vet precis innehållet, med lite creme cheese och någon färsk krydda på! Jag brukar också köpa en Italiens korv med peppar i som är fantatiskt god att kombinera till.

Recept, Parmesan kex ca 35 st

200 gram rumsvarmt smör

1 tsk vaniljsocker

1 dl siktat florsocker

4,5 dl vetemjöl

0,75 dl finriven parmesan

Kryddor efter smak; Rosmarin, Vallmofrön

Lägg rumsvarmt smör i en bunke och sikta ner florsockret. Blanda ner ingredienserna tills det blir till en fast deg. Knåda den färdiga degen i en minut och  dela den sedan i två delar, du kan även använda matberedaren. När du delat degen i två delar så kan man med fördel tillsätta en tesked med t e x rosmarin i degen på den ena och låta den andra vara naturell.

Rulla varje del till en cylinder som är ca 3 cm i diameter. En av cylindrarna rullar du i rosmarin och den andra i vallmofrön. Bara fantasin som sätter gränsen för vad man vill krydda dom med! Lägg rullarna i gladpack och lägg in i kylen i ca 1 timma.

Sätt på ugnen på 175 grader. Skär 1 cm tjocka skivor och lägg på bakpappersbeklädda plåtar och låt de gräddas i ungen i ca 15 minuter.

Jag lovar att även detta kommer bli ett efterfråga recept! Man kan med fördel frysa ner dom och bara ta fram efter behov, så inget går till spillo.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Brysselkex med parmesan