Dillstuvad färskpotatis med gravad lax!


I dag på långfredagen har vi jobbat i trädgården mest. Till middag bestämde jag mig för att göra dillstuvad färskpotatis med gravad lax. En perfekt måltid så här runt påsk. Dessutom går det snabbt att göra! Pefekt bjudlunch också om man skulle ha gäster! Denna Påsken kanske ingen har så många gäster men otroligt gott att njuta av själv!

Dillstuvad potatis är superenket att göra och gravad lax köper jag färdig!

Dillstuvad färskpotatis

1 kg färskpotatis (finns i påsar på Ica)

2 tsk salt

Stuvning

4 msk smör

4 msk vetemjöl

8 dl lättmjölk

1,5 tsk salt

2 kryddmått vitpeppar

1 kruka dill

Skiva potatisen i lagom stora bitar som du vill äta dom. Fyll kastrulle med vatten och salta med 2 tsk salt och en dillkvist. Låt koka mjuka

Under tiden tar du en kastrull och smälter smöret. Drar av kastrullen från plattan och tillsätter vetemjöl och rör om till en jämn smet.

Dra av kastrullen från värmen och rör ner mjölet till en jämn smet.

  • Tillsätt hälften av mjölken, salt och vitpeppar.
  • Rör om hela tiden med en visp så det inte fastnar i botten. Samtidigt som du väntar på att det skall koka upp.
  • När det kokar upp tillsätter du resterande del av mjölken och låter återigen koka upp under ständig omrörning.
  • Dra därefter av kastrullen från värmen och smaka av och se om du måste tillsätta mer salt och peppar. Det måste vara ordentligt kryddat då potatis kräver en hel del salt för att smaka ordentligt gott.
  • Rör ner färkshackad dill
  • Häll ner all nykokt potatis i kastrullen med stuvningen och häll upp det i en vacker skål

Lägg upp den gravade laxen på tallrikar och duka fint med en vacker skål med dillstuvad potatis som du dekorerar med lite av dillen.

Jag tog 150 gram gravad lax per portion. Det är lagom tycker jag!

Hoppas jag kunde inspirera er till någon måltid nu runt påsk! Hoppas ni får en fantastisk kväll! Vi skall fika i orangeriet om en liten stund!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.