Varje jul så brukar jag göra något till eftermiddagsfikat, och i år är inget undantag. En av mina stora favoriter för julfika är Rulltårta med Mascarponekräm för den blir så perfekt eftersom den är både söt och syrlig. Med lite kardemumma i rulltårtesmeten så blir det en extra julig krydda!

Min nya julklänning på!



Hoppas ni gillar receptet. Man kan med fördel göra den en eller ett par dagar innan för man kan ha den färdigrullad i kylskåpet! Sedan är det bara att ta fram och dekorera och beroende på vad det är för årstid så kan man variera sig.
Jag brukar inte ta all kräm i själva tårtan utan använder en del att dekorera och spritsa ut med och sätter en tomte på toppen!
Rulltårta med Mascarponekräm
3 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl maizena majsstärkelse
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kardemumma
Mascarponekräm
3 dl vispgrädde
250 g mascarpone
1,5 dl lemon curd
1 citron både rivet skal och all saft.
Fyllning
2-3 dl Fysta hallon som du tinar och sedan trycker ner i mascarponekrämen på kakan.
- Vispa socker och ägg luftigt så det blir vitt.
- Blanda ihop alla torra ingredienserna i en annan bunke eller kärl och blanda väl
- Sikta ner blandningen och blanda väl men försiktigt tills allt är väl blandat
- Häll upp smeten på en plåt med ett bakplåtspapper i botten
- Grädda kakan i 225 grader i ca 8-10 minuter
- Själp upp kakan upp och ner på ett sockrat bakplåtspapper och pensla pappret med kallt vatten så att pappret lossnar utan att kakan följer med.

Mascarponekräm
- Börja med att riva skalet av en väl tvättad citron.

- Blanda mascarone, lemon curd, citronskal och saft i en skål
- Vispa grädden och ta sedan elvispen och kör några varv i mascarponekrämen så allt blandar sig väl och blir jämn och fin. Sedan stjälper du över mascarponekrämen i skålen med den vispade grädden och blandar väl med en slickepott eller sked.
- Ställ sedan krämen i kylen medans kakan svalnar då är det lättare att bre den över kakan. (Spara ca 2 dl av krämen som du kan använda som dekorering vid servering.)
- Bred sedan krämen jämt över kakan och tryck ner alla hallon i krämen. Rulla ihop kakan på längden och lägg den med skarven neråt i sitt bakplåtspapper, trä en plastpåse (eller två, en från var ända) och låt den vila i kylen några timmar.
- Skär upp kakan i 5 cm tjocka bitar och garnera med lite av krämen och några hallon. Till jul garnerar jag med marsipantomtar!

Detta är en bild från sommaren, men när jag serverar den i eftermiddag lovar jag bilder med tomtar i stället!


Voila!!! Hoppas det smakar!!:) Eftermiddagsfikat är nu turligt nog redan fixat och klart!
Pingback: Nu är det jul igen, härliga juldagen och ännu en ledig dag! - pretty home blog