Ett måste på min JUL!


Det finns en sak som jag inte kan leva utan på julen och det är LUTFISK. Jag vet att det inte är så många som tycker det är gott, men hittills har jag lyckats övertyga alla som fått äta det hemma hos mig, för det handlar självklart om hur man tillagar det och serverar det!

Att äta lutfisk så som det serveras på restaurang är definitivt inget jag skulle rekommendera, då äter inte jag lutfisk heller!

Så hur gör man då! Först och främst så måste lutfisken ligga i vatten över natten. Det gör man för att den skall bli fast och fin! Jag tar en stor bunke och ställer in den i kylen över natten och spolar kallt vatten så det täcker hela fisken.

Sedan tar man en form som är tillräckligt stor för fisken och som har höga kanter. Saltar lutfisken med drygt 2 tsk salt per kg lutfisk. Peppar med krossad svartpeppar och sätter in den på 200 grader men folie över hela formen i exakt 45 minuter. Formen blir nu full av vatten och när fisken är klar så tömmer man bara ut vattnet och lägger upp fisken på ett fat.

Under tiden skalar man, och kokar potatis och gör vit sås!

Recept Vit sås;

4 msk smör

4 msk mjöl

6 dl mjölk

Salt och vit- och/eller svart peppar

Salt och peppar efter smak men man måste få ordentlig smak på såsen för det är den som gör halva anrättningen.

Smält smöret på låg värme. När smöret är smält så drar du av kastrullen från plattan och rör ner möjlet så att det har blandat sig till en smet. Häll sedan i mjölk lite i taget och salta och peppra. Sätt på plattan och under tiden det kokar upp så måste du röra konstant. Detta för att möjlk annars fastnar i botten på kastrullen så har du väl börjat med såsden så måste du vispa tills den är klar.

Häll i lite mjölk i taget och låt koka upp efter varje gång. Smaka av ordentligt och tillsätt mer salt och peppar, det skall vara ordentligt kryddat. När såsen är klar så drar du av den från plattan och rör om en stund så den inte fastnar i botten sedan kan du låte den stå åt sidan tills potatis och lutfisk är klart.

Sedan kommer vi till det viktiga. På bordet sätter man fram salt, malen kryddpeppar, malen svartpeppar och malen vitpeppar! Detta är de tre pepparsorterna man använder när man äter lutfisk.

Sedan börjar man ta en lagom protion fisk och man har alltid ett litet fat vid sidan om sin tallrik där man lägger alla ben man benar ut från fisken, oftast finns det inte så många men det är ett viktigt moment! När fisken är helt genomgången så tillsätter man sås och sedan kryddar man och smakar av. Just avsmakandet är en viktigt del för innan man gjort det så kan man inte ta potatis.

När avsmakningen är till belåtesle så tar man potatis och mosar och blandar med alltsammans! Det är alltså så här man äter lutfisk!

Hoppas ni har en underbar juldag! 🙂 Puss och kram!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.