En av mina favoriträtter är falukorv med skivad potatis och lök runt omkring som man sätter in i ugnen. Där gör sig rätten alldeles själv medans man kan göra massor av andra saker. Jag köper alltid falukorv med hög kötthalt så jag faller aldrig för frestelsen att köpa falukorv till nedsatt pris för jag tycker det är viktig med kötthalten.
Jag tar enhel falukorv och skär en skåra i korven lagom djup för att jag skall få i en ostskiva eller lite riven ost i varje skåra. Sedan skivar jag potatis tunnt och varvar med gul lök och potatis. Kryddar noggrant i varje varv med salt och vitpeppar. Man måste krydda ganska ordentligt för det blir mycket potatis och man vill absolut att det skall bli bra smak på alltsammans. Så var inte rädda för att ta i lite grand. Sedan häller jag på 3 dl grädde. Strör över riven ost och sätter in den i ugnen på 225 grader i ca 1 timma. Om potatisen inte är mjuk när den börjar få färg så lägger jag bara över en bit folie så den inte bränns tills potatisen är helt klar.
Så här såg den ut innan jag skjutsade in den i ugnen. I en fin form från Gerbera i lila! Vovvarna skall också få lite korv och potatis!
När jag gör en sådan här stor form så räcker det till lunch även till jobbet dagen efter vilket är perfekt för mig som tycker om att planera och veta vad jag skall äta.