I dag är det söndag och på söndagar har vi alltid eftermiddagsfika. För att vi kan och det är mysigt. Så jag har just startat baket av en banankaka. Vi äter mycket bananer i detta hem och ibland hinner dom bli lite dåliga och varför då inte använda dom istället för att slänga i onödan. Så valet föll därför på att göra en banankaka.
Min bästa vän i köket. Min ljusrosa Kitchen Aid såklart till förmån för Cancerfonden.
Det blir väldigt mycket smet till denna kaka så antigen tar du en stor modern form och gör sockerkakan i eller också gör du som jag gjorde och väljer några små ugnsfasta formar och häller resterande smet i.
Ingredienser
100 gram smör
3 ägg
1 dl farinsocker
0,5 dl råsocker
0,5 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
5 dl mjöl
1 dl mjölk
2 bananer
Rör samman ägg och socker med en elvisp. Blanda alla torra ingredienser och stjälp i detta de sista 30 sekunderna och lägg även med de mosade bananerna.
Häll i en smörad och bröad form
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 40 minuter. De små formarna behöver bara halva tiden i ugnen.
Detta fina set med formar och små pinnar att sticka i har jag köpt på Gekås i Ullared. Dom brukar alltid ha lite fina sådana set och då köper jag alltid med mig några.
Nu börjar solen komma fram här så jag hoppas jag kan sätta mig i solen med min fika i eftermiddag!