Gör egna krokofanter med mitt enkla recept!


Här i Göteborg öser regnet ner och då kom jag på vad jag skall göra i kväll nämligen Krokofanter. Krokofanter kan få den tristaste dag att lysa upp. Så därför uppmanar jag att gör egna krokofanter med mitt enkla recept.

Gör egna krokofanter

Krokofanter är sådana där fina fluffiga stänger doppade i choklad. Dom finns att köpa i kiosken med färgat strössel på. Det är mycket roligare och bätttre att göra egna! Dessutom så roligt att kunna bjuda på och förvara fint i en glasburk i kylen. Om dom nu får vara i fred vill säga! Det brukar dom inte få hemma hos oss!

Du behöver ingen sprits

Först vill jag börja med att säga att du behöver ingen sprits. Ta en helt vanlig plastpåse och klipp av hörnet i lagom storlek och voila! Det funkar fint eftersom dom bara skall vara raka längder! Har du en sprits så använd den om du vill.

Recept krokofanter

1 äggvita

4,5 dl strösocker

0,75 dl siktat florsocker (man silar ner florsocker så det inte blir klumpar)

1,5 dl kallt vatten

1,5 msk gelatinpulver

1,5 dl kokande vatten

Florsocker till pudring på baklåtspapper och färdigspritsade krokofanter.

Garnering

200 gram mörk choklad

25-50 gram cocosfett

färgat strössel

Gör krokofanter så här

Häll kallt vatten, strösocker, äggvita och florsocker i en skål. Börja blanda ingredienserna på låg varv.

Koka upp 1,5 dl vatten och vispa ner gelantinpulver med en handvisp så det löser sig fint.

Sätt sedan på matberedaren på fullfart och häll en jämn stråle av det varma vattnet du just blandat med gelantingpulver. Låt det vispa tills det blir vitt och fluffigt och riktigt fast. Jag skulle säga i ca 10 minuter.

Tag en bricka eller plåt och lägg ett bakplåtspapper på. Pudra bakplåtspappret med florsocker genom att hälla det i en sil och pudra över. Lägg sedan massan i en sprits eller plastpåse, och spritsa ut långa rader som är lagom tjocka. Låt dom stå i 5 minuter och tag sedan silen igen och pudra florsocker över dom. Ställ in dom i kylen över natten (tänk på att brickan skall gå in i kylen så testa innan).

Strö sedan lite florsocker över dom och ställ in i kylen. Låt dom gärna stå äver natten. Annars i minst 2 timmar.

Klipp eller skär sedan krokofanterna i lagom stora bitar ca 10-15 cm långa.

Lägg krokofanterna på ett nytt bakplåtspapper

Smält chokladen i en djup tallrik i micron, och smält cocosfett på spisen. Häll sedan kokosfettet i den djupa tallriken och rör i hop noggrant så att de är väl blandade.

Jag doppar sedan ändarna och rullar den sedan i chokladen. Det blir lite kladdigt men det blir bäst. Strössla sedan med färgat stössel. Wow! Ställ in dom i kylen tills det stelnat. Dom blir så fina så man vill bara titta på dom!

När dom sedan stelnat i så skär du bara bort all eventuell överbliven choklad på sidorna där det droppat eller runnit.

Dom blir perfekta om du frågar mig! När jag gör krokofanter tar dom slut fortare än kvickt! Jag älskar dom också för att dom är så fina att titta på! Just nu råkar det vara så att detta blir bara skådebröd för min egen del så jag överlåter till Stefan att äta upp dom alla. Jag behöver inte be honom två gånger om jag säger så!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.