Hur jag gör min egen rödkål


Rödkål är något som jag tycker passar fint på julbordet av flera skäl. Dels är det en grönsak och det behövs verkligen på julbordet och dels har den så himla vacker färg och bara det gör att jag älskar den. Rödkål är något som bara inte kan köpas på burk, då avstår jag hellre. Utan rödkål blir så himla god om man gör det själv och därför tänkte jag inspirera er att pröva detta. Det är inte alls svårt och tar kanske 1 timma i anspråk och kan med fördel göras flera dagar innan jul. Hur söt man vill ha den reglerar man med mängden sirap man tar.

Gör din egen rödkål

Rödkål på mitt sätt

1/2 kg Rödkål

1 rött sött äpple

0,75 dl Äppelcidervinäger

1 dl koncentrerad svartvinbärssaft

Lagerbla, 4 stycken

1 dl Sirap

8-10 hela kryddnejlikor

Svartpeppar och salt

1 träning köttbuljong

Gör rödkålen så här

Strimla rödkålen för hand. Riv äpplet på den grövsta ytan på rivjärnet. Stek upp detta tillsammans med smör. Häll alltsammans i en kastrull och tillsätt sirap, svartvinbärssaft, äppelcidervinäger, svartpeppar, salt, lagerblad, köttbuljong och kryddnejlika. Låt koka i hop i 45-60 minnuter. Koka så länge så att all vätska kokat bort. Smaka av och krydda lite mer. Färdigt att lägga i en skål inför julafton antingen som kall eller varm. Det är en smaksak. Själv vill jag ha den lite ljummen. Det är godast tycker jag! Perfekt att förbereda flera dagar innan jul.

Svartvinbärssaft är ett bardomsminne för mig. Hemma tillverkade mamma svartvinbärssaft som räckte till nästa säsong. Det stod alltid en flaska på diskbänken och vi barn fick dricka så mycket saft vi ville.

Nu har jag fixat även detta och det håller sig fint till julafton. Jag brukar köpa så små kålhuvuden som möjligt för jag gör heller lite åt gången och gör om det flera gånger.

Hoppas ni gillar mitt recept!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.