Hur man tillagar lutfisk!


Lutfisk är något jag längtar till att få äta varje jul. Jag vet att det inte är så många som tycker om lutfisk, men när jag var liten var det tradition att man åt lutfisk på juldagen! Jag älskar lutfisk. Därför tänkte jag i dag tala om hur jag tillagar lutfisk. Jag har till och med lyckats få Stefan att älska lutfisk som från början sa att ”jag äter inte lutfisk”. Jag skall tala om hur jag tillagar den men också hur vi äter den som jag anser är avgörande.

Hur man tillagar lutfisk!

Fakta om lutfisk

Lutfisk är också väldigt nyttigt och är en extremt mager fisk och består nästan helt av protein. Lutfisk innehåller bara 25 kalorier per 100 g och är rik på omega-3-fetter, fetter som vi behöver för att må bra. Fett i fisk har utmärkta hälsoeffekter på blodets levringssystem och motverkar nedbrytande processer i kroppen. Detta fett behövs även för våra nervtrådar, leder och hud. Alltså finns det alla skäl att äta lutfisk och nu skall jag berätta hur man tillagar och äter lutfisk.

Hur man tillagar lutfisk

Till att börja med så lägger man lutfisk i vatten över natten. Det gör man för att fisken skall bli fast och det skulle jag säga är ett måste. Jag köper själv oftast lutfisk med skinn, men det finns både med och utan. Har egentligen ingen betydelse mer än att jag tycker den blir fastare med skinn. Man tar alltså en tillräckligt stor bunke och lägger fisken i och sedan fyller man på med vatten så att fisken täcks. Därefter låter man den stå i kylen tills det är dags att tillreda den.

Lutfisk

Lägg fisken i kallt vatten över natten.

Lägg lutfisken i vatten över natten

Tillaga Lutfisk på mitt sätt

Lutfisk

2 tsk salt per kg lutfisk

grovmalen svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp fisken ur vattnet och lägg den i en form med skinnsidan neråt. Salta med 2 tsk salt per kg lutfisk över lutfisken. Strö rikligt med grovmalen svartpeppar över fisken.

Hur man tillagar lutfisk!

Täck formen med folie och ställ in fisken att tillagas på 200 grader i 45 minuter. Koka potatis och tillred mycket vit sås. Räkna med minst 2 dl/ portion. Man kryddar såsen med salt och vitpeppar så att det blir sting i den. Viktigt att smaka av den.

Lutfisk

Vit sås för 4 portioner

4 msk smör

4 msk mjöl

8 dl mjölk

Salt och vitpeppar

Gör så här

Man smälter 4 msk smör i en kastrull. Drar kastrullen av plattan och tillsätter mjölet och rör ut allt mjöl i kastrullen. Tillsätt sedan mjölk och salta och peppra såsen. Vispa hela tiden såsen till mjölken kokar upp. Smaka av. Såsen är klar. Den skall vara sting i såsen.

Kryddningen

Koka potatis under tiden. Jag som inte är så förtjust i ärtor som många äter som tillbehör så jag kokar i stället brysselkål. När det har gått 45 minuter tar du ut fisken ur ugnen. Tänk på att vara förskiktig för formen kommer vara full med vätska.

Jag lägger därefter upp fisken på ett fint fat och ställer på bordet. På bordet skall det finnas salt, kryddpeppar, svartpeppar och vitpeppar.

Kryddningen

Sedan är det kryddningen som varje person gör på sin tallrik som blir smaken på just din lutfisk. Kryddningen och tillredningen är en del av att lutfisken blir så god. Det är nämligen så att till lutfisk så skall det finnas kryddor på bordet och det är vid bordet man sätter i hop sin egen lutfisk och det är här det blir så mysigt när man äter lutfisk tillsammans.

Hur man äter lutfisk

  1. Ta en bit med lutfisk på sin tallrik och börja med att rensa den från eventuella ben. När man äter lutfisk så dukar man till och med tallrikar på bordet speciellt avsett för detta, att lägga ben och eventullt skinn. Sedan hackar man sönder lutfisken i små bitar.
  2. Ta ordentligt med sås så att det blir lite för mycket för fisken. Det skall vara tillräckligt för att sedan också hacka potatisar i såsen när man gjort kryddningen.
  3. Kryddningen är det viktiga! Man kryddar riktigt ordentligt, med både svartpeppar och kryddpeppar, vitpeppar och salt och blandar lutfisk och sås ordentligt.
  4. Den viktiga delen att man smakar av så att det är perfekt kryddat. Det skall vara starkt!
  5. Därefter tar man potatis och blandar i sås och fisk. Man kan äta den bredvid under förutsättning att man gjort i ordning fisken enligt ovan.
  6. Sedan smakar man av en gång till så att kryddnignen är perfekt och sedan är det dags att äta och njuta. Så äter man lutfisk hemma hos mig!
  7. Man serverar även grönsaker till och jag har alltid brysselkål, men det är vanligt med gröna ärtor också, det beror lite på vart man kommer i från.

På trettondagen är familjen bjuden till min storebror. Då skall vi äta lutfisk tillsammans. Det ser jag mycket fram emot. Men i dag blir det lutfisk för mig, Stefan och vovvarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.