Nu är det snart dags att fira vår Nationaldag och på fredag kommer jag göra en Jordgubbstårta! Här kommer mitt recept. Jag tycker att en jordgubbstårta skall bestå av endast jordgubbar som fyllning. Det blir så himla gott! Jag gör denna jordgubbstårta minst två gånger om året. Jordgubbstårta till Nationaldagen och Midsommarafton. Enligt mig finns det inget som slår den klassiska jordgubbstårtan.


Klassisk jordgubbstårta med mosade jordgubbar slår allt
Jordgubbar 3 liter
Vispgrädde 5 dl
Strösocker efter smak
Jag har gjort en likadan jordgubbstårta i alla år så länge jag kan minnas. Det började med att jag alltid gjorde den på midsommar. Enligt min mening skall en riktigt jordgubbstårta bestå av jordgubbar, sockerkaksbotten och grädde, och inget annat. Inga lager av vaniljkräm eller banan eller andra frukter, ingen mousse eller annat. Utan bara mosade jordgubbar som saftar sig så gott mellan lagren. Även när jag bodde hemma gjorde jag denna jordgubbstårta och har gjort den varje år på midsommar sedan säkert långt över 30 år tillbaka i tiden och det får man väl ändå kalla en tradition!
Jag brukar baka det mesta men till jordgubbstårtan brukar jag faktiskt köpa en helt vanlig tårtbotten.
Börja med att rensa och tvätta alla jordgubbar noggrant. Det brukar gå åt snudd på 3 liter jorgubbar till alla lagren och dekoration!När jag sköljer jordgubbarna så delar jag samtidigt upp dom i två delar. En del som skall mosas och en annan del som går till dekoration.
Lager av jordgubbar
Jag lägger sedan isär alla bottnar och vänder den översta upp och ner för att sedan lägga på lite mosade jordgubbar där så att den suger åt sig ordentligt! Det gäller bara att inte göra det alltför tidigt så man inte kan vända på den sedan för att den går sönder. När jag gjort detta så sätter jag snabbt igång med de övriga.
Jag lägger upp lagom många jordgubbar för ett lager och mosar jordgubbar åt ett lager åt gången, sockrar och smakar av. Det får inte vara för mycket socker för då tar det bort det lite syrliga! Det skall vara perfekt!
Hög tårta om man är många
Tips om man är många är att köpa 2 tårtbottnar och göra dubbelt så hög tårta (det går självklart åt mer jordgubbar). Varje bit blir väldigt maffig då och även tårtan så klart!

För att lagren med jordgubbar skall bli perfekt, så tar jag ca 1 msk socker per lager. Smakar av så det är lagom sött och fortfarande lite syrligt. Brer på ordentligt ut i kanterna och brer sedan på 2 msk vispad grädde på varje lager. Sedan gör jag om proceduren tills jag kommer till det översta lagret.

Jag gör så med varje lager och gör samma procedur även när jag vänt på det översta locket. Då får jag vara försiktig när jag lägger på grädden så att inte jordgubbarna lyser igenom! Jag täcker hela tårtan med grädde och har sparat den största jordgubben till mitten.
Jag dekorerar min jordgubbstårta enligt traditionellt med skurna jordgubbar som jag lagt undan i lagom storlek och alla ändarna kan man säga hamnar runt om kanten på själva tårtan så att inget går till spillo! Det som eventuellt blir över äter jag upp!

Att få jordgubbstårta till fika på Nationaldagen och midsommarafton skulle jag säga är en av höjdpunkterna!


Jag gör alltid tårtan på förmiddagen då blir den perfekt lagom till eftermiddagsfika! Då hinner den safta till sig precis lagom.
Hoppas ni gillar mina midsommartips! Så jordgubbstårta med bara jordgubbar det är det som gäller för min Nationaldag!
Pingback: Firande av Nationaldagen! - pretty home blog