Klassisk Ceasarsallad


Ceasarsalla är bland det godaste jag vet och att göra sin egen ceasarsallad är väldigt enkelt men man måste ha dom rätta ingredienserna för att det skall bli så där gott. Den godaste ceasarsalladen har jag ätit i USA som egentligen är dess hemland, och där kan man få en sidesallad innan maten!

En klassisk ceasarsallad gör man med dressing som blandas med salladen innan serverinig och man serverar med kyckling, knaperstekt bacon och krutonger.

Det är i själva verket superenkelt att göra en riktig ceasarsallad, och det som tar längst tid är egentligen kyckligen som jag alltid sätter in i ugnen efter att ha stekt ytan. Räkna med total 40 minuter! Vill man så kan man naturligtvis köpa en grillad kyckling och använda.

Här kommer mitt recept! Hoppas ni gillar det!

Det finns vissa ingredienser som man måste ha i en äkta ceasarsallad för att den skall smaka just så där gott! Det är bland annat Romansallad, det är sardeller och parmesan, man kan helt enkelt inte ersätta dessa råvaror med något liknande för då smakar det inte på samma sätt.

Recept Ceasarsallad

1 huvud Romansallad

Marinerad Lårkyckling fileér (för att det är saftigare) eller en färdiggrillad kyckling

1 pkt bacon

Dressing 

1 ägg

1 klyfta vitlök

3 sardeller (jag köper alltid Zeta då är dom i en glasburk som jag kan spara tills nästa gång)

0,5 dl fint riven permesan

1,5 dl rapsolja

0,5 dl olivolja

1 msk vitvinsvinäger

1 kryddmått vitpeppar

2 msk senap (den senap som du tycker bäst om jag använder Slotts söt/stark)

1 tsk salt

Övrigt

Hyvlad parmesan ovanpå salladen

Krutonger

Formfranska (1 bröd per person)

Vitlökspeppar (Santa Maria)

Kyckling

Jag brukar marinera min kyckling själv men man kan självklart även köpa färdigmarinerade kycklingdelar eller till och med köpa en färdiggrillad kyckling. Allt handlar om hur mycket tid man har.

Börja med att steka en yta på kycklingfileérna i stekpannan. Lägg dom i en ugnssäker form och lägg folie över och sätt in i ugnen på 225 grader. Låt de stekas i ugenen i ca 25-30 minuter eller tills de är helt genomstekta.

Bacon

Undertiden som kyckligen är i ugnen så förbereder du allt annat. Stek bacon lite knaperstekta. Jag brukar steka skivorna hela och låta dom rinna av på ett hushållspapper för att sedan klippa dom i bitar med en vanlig sax så jag får dom  i lagom bitar.

Dressing

Tag gärna en hög skål och använd en mixer. Lägg i alla inredienserna och kör igång. Dra upp mixern lite grand så att oljan blandar sig ordentligt och avsluta med att salta och peppra efter behag. Voila! Hur enkelt som helst!

Salladsbas

Hacka därefter romansalladen, och lägg den finhackade salladen i en bunke och häll över den färdiga dressingen och blanda om väl. Det som blir över kan du spara och sätta på bordet om någon vill ha lite extra dressing. Det är så här en ceasarsallad serveras på en Amerikansk restaurang, där dressingen redan noggrant är blandad med salladen. Hyvla sedan parmesan över alltsammans. Mitt tips är att använda en potatisskalare, då blir det nämligen helt perfekta skivor!

När kyckligen är klar skivar du fileérna i lagom stora bitar och lägger över salladen  och på toppen så strösslar du ut baconbitarna och du kan även dekorera med några extra permesanskivor. Dekorera gärna med något grönt som citronmeliss eller annan krydda på toppen det ser alltid fint ut!

Brödkrutonger

Skiva lika många brödskivor av formbröd som du är personer i små fyrkanter, låt även kanterna på brödet vara kvar för det ser bara lite charmigt ut. Rosta dom i stekpannan och krydda med vitlökspeppar och salt. Mums!  Varför köpa dyra brödkrutonger när man kan göra dom själv på 5 minuter och dessutom smakar dom 100 gånger bättre!  Lägg några över salladen och sätt resten i en skål på bordet. Krutongerna blir som godis! Så goda!

Denna rätten är alltid uppskattad även om man kan luras av namnet sallad för det är kanske inte det nyttigaste alternativ av sallad som du kan äta, men nu måste man lyxa till sig i bland!

Just detta att även göra dressingen själv blir så himla gott och allting är så enkelt att göra och de flesta ingredienser har man hemma förutom sardeller som kanske inte alltid står och väntar i kylen!

Pröva receptet för jag kan lova att alla kommer vilja att du gör om det igen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.