Här får ni återigen mitt recept på en magisk spenatpaj med senapsdressing som är både enkel och otroligt god. Jag älskar spenat och när man dessutom adderar lök och vitlök tillsammans med en äggstanning så blir det fantastiskt gott. Det viktiga när man gör spenatpaj är kryddningen. Att göra spenatpaj blir inte heller sämre av att spenat är supernyttigt. I denna vecka kommer 3 av mina lunchlådor innehålla spenatpaj.


Senapsdressing till Spenatpaj är ett måste!
Ett måste är den goda Senapsdressingen som tillbehör. Den är oemotståndlig att doppa en bit paj i och sedan direkt i munnen! Ni måste testa detta när ni gör pajen. Den skall serveras i en liten skål vid sidan om. För många år sedan fick jag detta serverat på en restaurang och beslöt mig för att göra mitt eget recept!

Pajskal till spenatpaj
4,5 dl mjöl
175 gram smör
1 dl vatten
Fyllning
600 gram spenat (jag använder fryst)
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1,5 tsk salt eller efter smak
1 kryddmått vitpeppar eller efter smak
Äggstanning
4 ägg
1 dl mjölk
3 dl grädde
3 dl riven ost
Salt och peppar efter smak
Senapsdressing
2 msk senap (grå bra med vilken som helst som man gillar)
2 msk flytande honung
4,5 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Börja med att göra pajdegen till spenatpajen
Börja med att göra pajdegen klar till spenatpajen. Lägg sedan degen i kylen i ca 30 minuter så blir det perfekt att trycka ut i pajskalet och sedan naggas, ställ gärna in den i ytterligare 15 mintuer i kylen. Skälet till att man lägger in pajdegen i kylen är för att inte pajskalet inte skall krympa och tappa formen när man förgräddar den så ta inte några genvägar. Förgrädda pajen i 20 minuter i 200 grader mitt i ugnen.

Tänk på att trycka degen lite över kanten på pajformen för degen krymper alltid lite i ugnen.

Så här gör du den magiska spenatpajen
Under tiden pajskalet står i ugnen hackar du gul lök och vitlöksklyftorna. Jag hackar vitlöken för att det inte skall bli så skarp smak. Fräser all löken tillsammans i olivolja i en stekpanna och lägger sedan ner all spenat samtidigt och låter fräsa ihop. Salta och peppra. Smaka av.

Gör färdigt äggstanningen, lägg i alla ägg, mjölk och grädde, salta och peppar och vispa i hop och smaka av. Tänk på att det måste smaka ordentligt för att det skall bli smak på pajen så var inte för fega med kryddningen.
Smaka av flera gånger. Lägg i 3 dl riven ost och vispa om. Tag ut det färdiggräddade pajskalet och lägg i spenat-blandningen på botten i pajskalet. Häll över äggstanningen. Sätt in pajen i ugnen igen 200 grader i ca 40-45 minuter. Stick en gaffel i pajen på några ställen då och då, så att äggstanningen kommer åt att stelna överallt. När pajen får lite färg på ovansidan lägg bara över lite folie och låt den stå in en liten stund tills äggstanningen stelnat.



Spenatpaj är perfekt att ha i kylen. Jag gör matlådor av spenatpajen men det kommer också räcka till middag för i kväll. veckan. Gör en enkel sallad till och värm den uppskurna pajbiten i mikrovågsugnen. Glöm för all del inte att testa senapsdressingen den är helt magisk. Det är dressingen som gör helheten