I dag bestämde jag mig för att för andra gången i mitt liv baka kardemummamazariner. Kardemummamazariner var något jag upptäckte när jag och Stefan för ett par månader sedan var på en skördefest på Gunnebo slott. Då serverades bland annat just kardemummamazariner, något jag aldrig en vetat existerade innan, medans Stefan sa ”wow kardemummamazariner”. Jag fick smaka en tugga av hans och den var verkligen gudomlig! Hur svårt kan det vara tänke jag och gick hem och gjorde mitt eget recept till Stefans stora förtjusning.
Jag antar att kardemummamazariner är något som kommer från Skåne eftersom Stefan är därifrån och att det kan vara anledningen till att jag varken sett eller hört talas om detta innan. Om någon vet så låt mig gärna veta! 🙂
En av de vitala delarna med kardemummamazariner är att de skall ha ränderna av en muffinsform, så man gör dom i formar men tar sedan ut dom ur formarna, vänder dom upp och ner, penslar dom med smält smör och doppar dom i socker och kademumma.
Recept Kardemummamazariner, ca 30 stycken
200 gram smör
450-500 gram mandelmassa (om man inte gör den själv, gör man en halv sats så skall man ha 300 gram mandelmassa)
8 ägg
4 tsk krossad kardemumma
2 dl mjöl
Garnering
25 gram smältsmör
2 dl strösocker
2 tsk malen eller krossad kardemumma
- Ställ fram smöret och dela det i mindre bitar så att det blir mjukt
- Tag fram mandelmassan och dela i mindre bitar
- Använd med fördel matberedare med stor visp och börja med att vispa i hop smör och mandelmassa
- Tag därefter äggen, ett och ett och låt det vispas in innan du lägger i nästa ägg
- Tillsätt den krossade kardemumman
- Sist men inte minst, ta bort smeten från marberedaren och rör försiktigt ner allt mjöl i smeten.
Sedan fyller du muffinsformarna till strax under hälften med smeten genom att använda två matskedar. Ställ gärna muffinsformarna i en muffinsplåt så dom håller rätt form och sätt i dom i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter eller tills dom fått fin färg.
Låt dom svalna i ca 5 minuter innan du tar ur dom ur formarna. Häll upp en skål med strösocker och malen eller krossad kardemumma (ca 2 tsk). Pensla undersidan och sidorna med smältsmör och rulla sidorna doppa undersidan i sockerblandningen för på en kardemummamazarin är det detta som är ovansidan. Ät och njut till en kopp nubryggt kaffe!
Lycka till! En ska vet jag, om du gör dessa till någon du tycker om så kommer du bli väldigt populär! 🙂
Helt galet!! Jag har letat efter något som liknar deras mazarinkakor!! Skall testa! Tack för att du delar med dig!!
Hej,
Vad roligt! Klart man delar med sig. Delad glädje är dubbel glädje! 🙂
Ha en fin fredag
MVH
Berith
Vad härligt! Okej! Idag gjorde jag dem. Men de blev mer som en omelletbakelse med sött än en kardemummamazarin🙈! Hade i 7 ägg (hyfsat stora) ist för 8 för att undvika detta men det sket sig ändå. Några expertråd☺️? Med vänlig hälsning, Fatemeh
Hmmm, kan du ha haft för lite mandelmassa i tro, svårt att säga, det har jag inte varit med om! Dock har jag märkt att dom blir godare om man tar färdig mandelmassa förmodligen för att det blir fastare! Alltid trist när man misslyckas. Försök igen! 🙂 🙂
MVH
Berith
Gjorde egen så det kan ligga något i det☺️. Provar igen någon dag! Tack för tips och svar🙌🏼! Med vänlig hälsning, Fatemeh
Tack själv Fatemeh! Ha en riktigt fin söndag!
MVH
Berith