Recept på saftiga lussekatter!


Jag älskar lussekatter men då hemmagjorda för dom som man köper smakar knappt saffran. Jag antar att det är för att dom snålar med saffran då det är en av världens dyraste kryddor. Därför köper jag aldrig några för jag blir bara besviken utan jag bakar själv istället. Det är superenkelt att bara lussekatter och här kommer mitt recpet!

Recept Lussekatter, ca 4 stycken

150 gram smör

1 gram saffran

50 gram jäst

5 dl röd mjölk

2 dl socker

1 tsk salt

11 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och när smöret smält häller du i mjölken och värmer till 37 grader eller fingervarmt. Tillsätt saffran under tiden du värmer alltsammans. Häll sedan blandingen i din degbunke och smula ner jästen och se till att den ”smälter i den varma blandningen”

  1. Tillsätt socker och salt och 11  dl av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter i maskin, eller förhand om du inte har någon maskin. Degen ska precis lossna från kanten då blir bullarna som saftigast.
  2. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter
  3. Knåda degen lätt och dela den i ca 40 lika stora delar. (Använd så lite mjöl du kan vid utbakning)
  4. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg innan du sätter in dom i ugnen.
  6. Baka bullarna på 225 grader i ca 8 minuter eller tills dom fått lagom med färg.
  7. Låt dem svalna under duk.

Lovar att det blir godaste lussebullarna som du ätit någonsin! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.