Här kommer mitt recept på hur man gör världens godaste Blåbärscheesecake! Denna blåbärscheesecaken har en blåbärsgelespegel som är gjord på ett hallon- och blåbärsjuice-koncentrat. Den blev så fantastiskt god och balanserad att den är helt livsfarlig om du frågar mig! Ni måste testa. Ett perfekt bakverk som är enkelt att göra. Perfekt att göra en eller några dagar i förväg och enkel att göra till många.

Det är enkelt att baka blåbärscheesecake
Denna Blåbärscheescake är dessutom väldigt enkel att göra men första gången man gör den får tänka efter lite eftersom det är några olika moment. Jag skall därför på ett enkelt sätt försöka ta er igenom dom olika stegen. Men jag är övertygad om att även nit kommer tycka att det är världens godaste blåbärscheesecake.


Jag har hela frysen full av blåbär som jag själv plockat så för mig passar det utmärkt att använda dom till att göra cheeseckae! Dessutom har jag amerikanska blåbärsbuksar i trädgården som är pefekta att lägga på som dekoration. Jag fryser in amerikanska blåbär styckvis på en bricka för att sedan lägga i förpackningar. Då går det perfekt att ta fram exakt så många man vill ha när man behöver för dekor. Jag använde en form som är 23×23 centimeter.
Blåbärscheesecake med en gelespegel av hallon- och blåbär
Digestive botten
20 stycken Digestivekex (jag använde orginal till denna cheesecake)
125 gram smör
Cheesecake
900 gram Philadelphiaost orginal
3 dl grädde
Blåbärsfyllning
300 gram frysta blåbär
2 dl strösocker
2 tsk agar agar pulver
1 citron
Gelespegel
5 gelantinblad
2 dl hallon-blåbärsjuice koncentrat (finns i välsorterade matbutiker)
2 msk socker
0,5-1 citron
Gör så här
Börja med att klä in formen med bakplåtspapper. Min form som jag använder är 23×23 cm. Då blir dom pefekta i höjd och storlek och jag skär ut 25 bitar. Men man kan så klart göra både större eller mindre om man vill.
Smält smör och krossa digestivekexen i en matberedare. Häll i det smälta smöret i smulorna och rör till den fin massa. Tryck ut digestiveblandningen i botten på din bakplåtsklädda form i ett jämt lager och ställ in i kylen.
Tag 300 gram blåbär och koka upp i ca 10 minuter till dom kokat sönder lite grand. Häll upp blåbären i en sil och låt puren rinna ner. Tag sedan purén och häll upp i en kastrull. Tillsätt strösocker och agar agar pulver till purén. Tillästt också saften av 1 hel citron. Koka upp under omrörning i ca 4 minuter. Häll sedan upp puren i en skål och låt svalna.
Blanda blåbärscheesecake-smeten väl
Nu skall vi börja momentet med själva cheesecake smeten. Lägg all philiadephiaost i matberedarens skål. Häll också i grädden. Börja vispa till en fast kräm. När krämen är fast så häller du i den avsvalnade lite geleaktiga blåbärspurén. Vispa ännu en stund tills allt blandat sig väl och allt blivit blått. Rör om för att se till att det inte finns några vita strimmor kvar utan att smeten skall vara jämt blå av alla blåbär.
Bred nu ut krämen över digestivekexen i ett jämt lager. Se till att det inte blir en ”pulkabacke” för då kommer gelen rinna ner i kanterna så det är viktigt att det blir jämnt. Ställ in cheesecaken i kylen.
Hallon- och blåbärsspegel
Speglen kan du antigen vänta i 2-3 timmar innan du häller på, eller så gör du det dagen efter. Det går bra vilket som beroende på om du har tid att göra det samma dag.
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Häll upp juice-koncentratet i en kastrull. Tag saften av en citron och tillsätt tills du tycker du har rätt smak och tillsätt strösocker och smaka av. Koka upp koncentratet. Drag av kastrullen och lägg i geleplattorna och rör tills du rört ut dom. Häll upp i en liten tillbringare och låt den svalna något.
Perfekt att göra blåbärscheesecake en- eller ett par dagar innan
Häll spegeln ovanpå blåbärscheesecaken och ställ in i kylen. Du väljer själv om du gör det 2-3 timmar efter att den stått i kylen, eller låter den stå tills dagen efter och gör spegeln dagen efter.
Att bjuda på cheesecake är en fröjd för alla verkar gilla det! Den blev verkligen perfekt i smakerna! Roligt att bjuda på! Den lite syrliga spegeln blir ett perfekt komplement till cheescaken!


Ni måste helt enkelt prova att baka och som sagt den är enkelt att göra. Den behöver inte bakas i ugn och den blir fantastiskt god! Ni hittar så klart receptet även på mitt instagram @prettyhome.se