Plantering av en ros Leonardo da Vinci


Rosen jag planterade heter Leonardo da Vinci och den står nu i min köksträdgård i en kruka. Som ni säkert känner till så kan man köpa krukodlade eller barrotade plantor. Jag skulle rekommendera att alltid köpa krukodlade plantor för dom är inte lika känsliga som barrotade. Jag gör alltid det själv och här nedan kan du läsa varför.

Skälet till att alltid köpa krukkodlade plantor

En barrotad planta är precis som det låter. Den har helt enkelt ”bara rötter” och blir därmed känsligare för till exempel torka. Barrotade plantor är av den anlednignen alltid lite billigare, men jag rekommenderar alltid att köpa krukodlat. Just därför att krukodlat har större chans att överleva och är inte lika känsliga.

När på säsongen skall man plantera rosor

Rosor kan man plantera hela säsongen, men bäst är det på vår eller höst. Om man bor norr över så är det att föredra att plantera på våren, annars spelar det egentligen ingen roll. Planterar man på våren så himmer rosorna etablera sig under säsongen.

Jag planterade rosen i en kruka och satte pinnar som i en pyramid för rosen att klättra på. Så här i början behöver den lite stöd så länge den får vara kvar i sin kruka.

Hur djupt skall man plantera rosen

När man planterar rosor så gräver man ner dom djupare än dom stått i sin egen kruka hos handelsträdgården där man köpt den. Detta för att den skall klara sig framför allt under den kalla årstiden. Det är inte fel att fylla på lite extra jord inför höst och vinter om man vill vara på den säkra sidan.

Andra delar av min trädgård – potatis i pallkrage

Här ser ni min andra omgång med potatisar som jag satte för ca 1,5 vecka sedan och de ser redan fina ut! Jag försöker odla för att äta det jag kan med min begränsade yta och det är så underbart med egenodlat! Bara att se det växa är härligt.

Dahlior i kruka

Har även planterat om några av mina Dahlior i mina coola metalllådor med handtag. Har tänkt köpa ytterligare ett antal då de är perfekta att för plantera tulpanlökar för våren.

Nu stoltserar min nya ros i min lilla köksträdgård och jag önskar att min trädgård vore mer än dubbelt så stor!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.