Att springa en mil!


I går fick jag en fråga här på bloggen om hur man skall göra om man anmält sig till ett lopp på 10 kilometer om man är osäker på om man orkar hela vägen? Jag tyckte själv att frågan var väldigt viktig, bra och aktuell! Jag vet att många känner just så. Så jag bestämde mig för att även svara här på frågan! Jag  är  säker på att många känner samma sak och osäkerhet och kanske inte ens vågar anmäla sig..

Svaret är att man skall fokusera på att komma i mål och lägga mindre vikt vid om man måste promenera en bit eller inte! Det är inte hela världen, och om det verkligen det värsta som kan hända så är det faktistk inte så farligt!

Sedan finns det en viktig sak till, att ta det lungt i början och inte ”hänga på” någon annan utan verkligen se till att man tar det lungt tills man kommer in i ”andra andningen”. Andra andningen är då syreupptaget blir lika stor som syreförbrukningen. Rent tekniskt så skjunker pulsökningen sjunker tillbaka och planar ut det är vid det tillfället man upplever att man nästan kan springa hur långt ssom helst och det är då man inte skall öka takten för mycket utan stanna kvar på en bahaglig nivå och försöka springa i sin egen takt.

IMG_7002

Jag tycker fortfarande att det är viktigt att försöka sätta mål och pusha sig själv, men jag tycker också att det viktiga är att jobba med att förbättra sig, och att tävla med sig själv räcker väldigt långt. Att sträva efter att bli bättre och det gör man verkligen om man anmäler sig till ett loppp. Om man  kommer i mål på ett 10 kilometer långt lopp och aldrig tidigare har genomfört ett sådan lopp. Så är bara det en fantastiskt prestation att komma i MÅL!! Det kommer ge mersmak!

10 kilometer är faktiskt långt och det klarar man inte utan träning under lång tid.

Det är viktigt med mål men jag tror också att det är viktigt att  avdramatisera målen men dom skall finnas där och man skall alltid kämpa för att bli bättre. Då blir det roligare. Man får heller inte glömma att ge sig själv en klapp på axeln och själv tycka att man är duktig. Det är en stor del i hela processen.

Sen finns det faktist en klyscha som heter ”vila sig i topp”. Om man tränat väldigt mycket inför något, så är det bra att vila sig sista veckan och fokusera på att äta bra, springa ett kort lopp på max 5 kilometer 2 dagar innan själva loppet och sedan vila sig i form. Detta är så klart under förutsättning att man tränat hårt veckorna innna. Den vilan kommer göra otroligt mycket för loppet. Det är ett tips från mig!

Med det sagt så önskar jag lycka till för alla som har anmält sig för första gången till olika lopp framöver! Go for it och fokusera på att ta er i mål oavsett om ni promenerar en bit så trillar inte månen ner! Springer ni hela vägen, ja då är ni världsbäst! Sist men inte minst Britt-Marie, jag tror på dig GO FOR IT! Du fixar det! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.