Konsekvens vid träning!


I dag tänkte jag att jag skulle skriva om att vara konsekvent när det kommer till träning. Självklart skall det vara roligt att träna men precis som med andra saker i livet så måste man ha en plan. När man har en plan blir det mycket roligare och man måste också hitta ett sätt att följa upp sin träning och då finns det inget bättre än att skriva ner det man gjort.

Att skriva ner det man gjort kan tyckas som överarbetet och löjligt, men det är faktiskt det som kan vara gåtan till att lyckas eller ej och nu skall ja komma till varför. Om vi lägger ner massor av tid på träning och tränar flera gånger i veckan så kommer vi aldrig komma i håg i efterhand exakt vad vi tränade under de senaste månaderna. Om vi däremot skriver ner både vår träning och vad vi äter det så har vi lite av ett facit. Om vi inte ser några resultat, ja då är det något vi måste ändra. Ser vi stora resultat jag då kan vi gå tillbaka och titta hur det var vi tränade just den perioden.

Själv har jag böcker sedan väldigt många år tillbaka ända sedan jag var ung över inte bara min träning men också mått och vikt. Det blir lite som ett facit för mig. Jag vet hur långt jag kan sträcka mig och jag vet var jag vill hamna. Det är därför det ofta blir diskussion när jag säger eller skriver att jag skall t e x gå ner totalt till 62 kg och är 173 centimenter lång. Men jag vet exakt vart det tar mig då jag har varit där innan under många år. Jag har ett mål och en målbild och jag vet vad som krävs.

Kroppen behöver hela tiden utmanas, kroppen vänjer sig vid övningar och vikter så man måste hela tiden utmana sig själv. Vissa har svårt med detta och behöver någon som säger till dom medans andra, som jag själv, älskar att göra mina egna pass och är mycket tuffare mot mig själv än vad en PT ofta är för jag vet mina egna gränser och försöker hela tiden pressa mig själv. Det är det som är det viktiga att hela tiden utmana sig själv.

Dock tar även jag PT timmar ibland, men då bara av väldigt erfarna och duktiga PT som vet vad dom sysslar med och inte dom som har utbildat sig till PT på något 14-dagars program. Idag vimmlar marknaden tyvärr över av just sådana och de flesta gym har bara just den kategorin av PT. Förr i tiden fanns inte den typen av instruktörer alls. Jag ser med förskräckelse på gymmen när det kommer en ny tjej eller kille som skall börja träna och det enda som de gör är olika hopp-övningar som inte ger dom någon erfarenhet av ett gym eller av att lyfta vikter som dom sedan kan luta sig tillbaka på under många år framöver. Nej idag går PT in för att visa övningar som ofta bygger på att man använder sin egna kropp och det är inte så väldigt många veckor man kan göra det innan kroppen behöver just nya utmaningar.

IMG_2956

Jag tycker att hela PT branschen har kommersialiserats och jag ser men förskräckelse på vad som händer på gymmen. Alla erfarna äldre PT slutar för att de helt enkelt inte håller med om det sätt som gym-branschen är på väg. Jag vet flera duktiga PT som skolat om sig till annat då de inte längre kan konkurrera med 20-25 åringar som inte kräver lika stor lön och inte har någon utbildning att tala om mer än några veckors PT-program som man knappast kan räkna som utbildning.

Till er som vill börja träna på gym så är mitt förslag att ni skall vara lika målmedvetna när ni går till gymmet och vill ha en tjänst som ni betalar för som ni är när ni vill ha tapetserat hemma. D v s ni skall tillse att fråga om gymmet kan göra ett program med vikter för er som innebär att ni vill jobba igenom hela kroppen och sedan när ni gjort det i 3 månader så vill ni att de hjälper er med att dela upp kroppen på 2-3 pass i veckan. Ni skalls säga att ni vill träna med uteslutande vikter, och kan de inte kan erbjuda det så gå till ett annat gym.

träning13

Var konsekvent, hoppa inte på massa olika pass och se det som träning utan ha en plan. Träning precis som allt annat i livet kräver en plan om ni vill ta er till ett specifikt ställe så kräver det noggrann planering. Precis som vilken karriär som helst. Att träna utan mål och planlöst kan göra att vem som helst ger upp för ni kommer inte se resultat. Så tänk om och ge den tiden som ni kallar träning det fokus den behöver! Lyssna inte på allt ni hör, gör det som ni tror är bäst för er och ha en plan och mät era resultat. Ni kommer bli överraskade hur stor inverkan det kan ha.

Vi kan ta exemplet med intervaller, är du otränad så är det inte intervaller du skall träna så klart. Du skall träna på att röra dig. Intervaller är en stor påfrestning på kroppen och ingenting för nybörjare. Leder och ligament måste vänja sig vid träning och rörelse i det omfång som intervaller kräver. Träning går ut på att vara konsekvent, att ha en långsiktig planering och att träna det man tycker om, men börja på den nivån där du befinner dig och skynda långsamt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.