Nya löparskor och Hallux Valgus


I går var jag och köpte mig ett par nya löparskor! När man är ute och springer eller går mycket som jag gör, så är det otroligt viktigt med rätt typ av skor. Jag är nämligen plattfot, något jag skämdes otroligt mycket över när jag var ung! Nu kan jag inte bry mig mindre! Men det ställer till vissa problem med löpskor!

Så jag tänkte skriva lite om det som det väldigt sällan skrivs något om och som ofta är förknippat just med att människor skäms över-, eller tycker är pinsamt. I tränings- och löparkretsar talas det nämligen sällan om hur det är att ha en Hallux Valgus, trots att väldigt många människor lider av detta och det är dessutom vanligast hos just kvinnor.

Hallux Valgus betyder i enkla ordalag att stortån är snedställd. Nu blir inte stortån snedställd av ingenting, utan i mitt fall beror det på att jag är plattfot, och det i sin tur har inneburit att jag belastat foten fel i under lång tid, och det har lett till att jag fått en Hallux Valgus.

Jag har opererat min ena fot för detta, men om jag skulle välja i dag så skulle jag aldrig ha gjort den operationen. Det var meningen att jag skulle göra även den andra foten men det hann jag själv sätta stopp för.

Sanningen är den att den foten jag aldrig opererade är helt återställd och det beror på att jag förstått vad felet berott på, nämligen felbelastning. Jag har alltså kunnat träna upp så att den andra foten är mer eller mindre helt återställd och nu håller jag på att göra samma med foten jag opererat.

Att jag har denna ”åkomma” gör att det är ännu viktigare vad jag köper för skor. Det är viktigt att den ger bra support och att det finns stötdämpning både i fram och bak. Den måste var rymlig och helst lite bredare. När jag köper nya skor så preparerar jag dom själv i efterhand. Jag lägger in en löstagbar förhöjning för hålfoten under sulan som redan ligger i skon. Detta för att jag skall belasta rätt. Anledningen till att jag inte lägger i en hel sula är för att skon blir då så pass mycket mindre och det är det omvända jag behöver. Rymlig och bred. Även detta med att köpa större skor än man bevhöer är lite förknippat med att ”vara lite pinsamt” särskilt hos tjejer för som tjej så skall allting vara så litet som möjligt (helt knäppt när man tänker på det) men jag köper alltså skor som är 1,5 stolek större än vad jag normalt har. När jag köper finskor köper jag dom alltid i en storlek större!

För löparskor så innebär detta att jag köper dom i storlek 40,5. Detta för att jag skall kunna preparera dom så att jag inte får ont. För som ni vet så vidgas foten vid belastning så vid just löpning så är det ännu viktigare att ha rätt storlek på skon och att den är rymligare än vanligt.

När man är plattfot som jag, så innebär det att du lägger belastningen på hålfoten istället för att lägga den på den främre trampdynan. Detta gör att ”knölen” utsida stortån får en enorm belasting som annars hålfoten skulle ha tagit om jag inte var plattfot. Det slutar ofta med att man får en inflamation i den knölen och en enorm smärta och knölen blir alldeles röd och inflammationen lägger sig inte utan antibiotika.

Naturligtvis gör detta att jag måste alltid prova ut skor ordentligt och jag har hittat en löpsko som passar mig perfekt, och har därför inte haft någon annan sko de senaste 10 åren i alla fall och det är en sko som heter Asics Nimbus, det enda problemet med det är väl att det är typ den dyraste Asics skon jag kunde hitta! 🙂

Jag skall skriva mer om hur jag har preparerat mina skor. Hur jag tränar för att belasta min fot rätt och det funkar verkligen!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.