Promenera eller jogga eller båda två!? 1 kommentar


Hur gör man med träning om man vill starta jogga men antigen aldrig har joggat förrut eller så var det väldigt länge sedan?

Det viktigaste är ATT röra på sig låt oss först vara överens om det först. Om man rör på sig genom att promenera eller jogga spelar ingen roll. Kaloriförbränningen är ungefär densamma. Självklart bränner du några fler kalorier när du spinger men å andra sidan gör du det oftast under kortare tid än när du promenerar. 🙂

Men vill du verkligen försöka att börja jogga så se det inte som ett antingen eller. Man kan faktiskt göra båda.

Om man vill börja jogga så gör det under små frekvenser i början. Bestäm dig för att jogga mellan t e x ett antal lyktstolpar, eller välj ut några speceialla sträckor på din promenad. Välj också ut olika typer av sträckor. En platt sträcka. En uppförsbacke. En nedförsbacke, en solig sträcka och en skuggig sval sträcka! Varför undrar du? Jo för att vänja kroppen vid olika typer av underlag och utmaningar. Varje sträcka behöver inte vara så lång, och spring med små små steg!

När man skall börja jogga så handlar det INTE om att ta sig fram så fort som möjligt utan man kan jogga nästan på stället och ta sig ett halvt steg fram. När man joggar så får hjärtat jobba mycket hårdare än när man går. Det är därför det är så jobbigt. Så när man ser någon som joggar jättesakta så skall man inte fälla en kommentar om ”varför går inte vederbörande istället” den personen som fäller en sådan kommentar har inte fattat någonting! Om man istället fokuserar på att jogga länge istället för fort, så kommer du att lära dig jogga mycket fortare och det blir mycket roligare.

Under den här tiden när man inte kan jogga varesig länge eller mer än halva steg så fokuserar man istället på sin hållning. Det kommer du har stor nytta av senare när du kan börja jogga lite längre. Att börja jogga och från början få in en bra position är A och O.

Sträck på dig. Skjut fram bröstet. Slappna av i axlarna. Det är 3 grundläggande saker att komma ihåg. Då får du en öppen passage att andas, och det är när du är trött som man gärna sjunker ihop. Öva dig på att inte sjunka ihop när du blir trött, för det kommer ge dig fördelar framöver.

Tänk också på att inte dra på i nedförsbackar. Belasningen på leder blir enorm och särskilt när man är nybörjare. Det kommer också göra att du dessutom inte orkar så länge. Försök i stället att bromsa i nedförsbacke och jogga i samma lugna tackt hela tiden. Bättre jättesakta och längre, än fort och kort. 🙂

Ut och pröva nu och låt mig veta hur det gick.

Själv har jag varit ute på en 7 km runda med blandad gång och jogging! Jag gjorde precis som jag beskriver ovan. Det gick fantastiskt bra men jag är helt slut nu! 🙂 Precis som det skall vara!

Så, gå när du blir trött, och när du joggar så försök jogga JÄTTESAKTA. Då skall du se att du klarar det mycket längre! Glöm inte dom 3 sakerna, sträck på dig, skjut fram bröstet, slappna av i axalar! Kör!

Ha en underbar dag!!!!


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Promenera eller jogga eller båda två!?