Vilja och mindset!


Vilja och mindset – Det är allt det handlar om för att komma i form. Allting som du gör, utöver vad du annars brukar göra räknas. Gå till affären i stället för att ta bilen. Ställa bilen lite längre bort på parkeringen och gå några extra steg till sin arbetsplats. Alltid ta trappan istället för hissen. En stilla promenad med hunden. Allt räknas.

När jag var lite så hade vi en granntant (detta var på slutet 70-talet) hon hade efter 4 barn gått upp väldigt mycket i vikt. Säg att hon var 165 cm lång och vägde kanske 100 kg. En dag bestämde hon sig bara. Hon sa att hon skulle gå av sig sina kilon till min mamma. När jag tänker tillbaka på detta så måste detta varit den första Powerwalk jag någonsin sett. Hon gick en promenad 2 ggr om dagen…och hon började gå i vanligt tempo som alla andra och hon gick en runda som var ca 6 kilometer lång. Ju längre tiden förflöt ju fortare började hon att gå, och jag minns så väl att jag brukade kika i fönstret hos min kompis. Jag tyckte det såg kul ut för hon gick så fort så att hon låg ner i en av svängarna på 90 grader. Jag och min kompis försökte göra lika dant.

Träning11

Man behöver inte börja stort. Jag tror mycket mer på att man ändrar sitt eget mindset i små små steg. Rom byggdes inte på en dag (hihi…utan på sju dagar) ja nu skojar jag. Ingen kan komma i form på sju dagar så klart…. hihi. Det viktiga är också att ge sig själv en eloge för att man tar dom där små stegen. Att inte bara säga ”det spelar ingen roll” för det spelar mycket större roll än man någonsin kan tro.

Jag tror inte heller på dieter som ni som brukar läsa min blogg redan vet. Jag tror mycket mer på att skaffa sig en hållbar livsstil över tid och det gör man inte från en dag till en annan genom att göra om sin kosthållning helt och hållet. Det gör man inte genom att äta saker som man annars aldrig skulle ha ätit och inte kommer hålla i längden och över en livstid. Det gäller att ta bort onödigt, ersätta med goda alternativ, eller göra om sina egna rätter bara lite för att minska kalori-intag. Många bäckar små…

Själv vill jag kunna äta det jag tycker om. Att istället kombinera det man tycker om att äta med att röra på sig. Vill man verkligen ha den där efterrätten ja då får man promenera eller träna i förväg först. Om man tycker det är värt det, och det tycker jag! Absolut. Jag älskar efterrätter!

Jag vet många som säger ”jag hinner bara träna en dag i veckan så det är ingen ide”. Det är klart det är!!! En dag är bättre än ingen dag, du kommer bli mer vältränad än om du stannade hemma. Vem vet, efter ett tag kanske du kan få in två gånger/ vecka när du märker att det gör skillnad.

Sen en sak som jag hör näst intill dagligen ”att det är så svårt nu när man blivit lite äldre för det är svårare att bränna fett”. Det är en BIG BULLSHIT, det är så marginellt att man inte ens kan räkna det. Jämför hur ni tränade eller rörde på er när ni var yngre. Det är bara en extremt dålig ursäkt.

Jag vet inte om ni kan jämföra era dagliga rutiner nu mot när ni var unga. Det som de flesta av oss lagt sig till med på äldre dagar. Det kan i alla fall inte jag, absolut inte.

För min del så cyklade jag en mil till skolan varje dag och 1 mil hem. Jag gick på träning 4 ggr i veckan och då blev det 1 mil till fram och tillbaka. Jag var ute med hunden minst 2 timmar om dagen.  När jag flyttade hemifrån tränade jag minst 6 dagar i veckan och cyklade till och från jobbet som då bara låg 5 km bort. Så handen på hjärtat om ni verkligen tränade på samma sätt som när ni var unga, menar ni då att det fortfarande skulle vara svårt att bli av med vikten. Saken är den att vi i vuxen ålder kanske inte fokuserar på samma sätt när det gäller vår kropp och vårt utseende som man gjorde som tonåring. Vi har blivit mer bekväma och har större möjligheter idag.  I dag kan vi själva dessutom köpa exakt det vi känner för, då fick man äta det mamma serverade.

IMG_2199

Det som oroar mig mest i dagens samhälle är att många verkar göra det så kompliserat att träna. Man måste byta träningsform annars får man inga resutat, läser man i tidningar. Man måste göra intervaller, man måste ingenting. Man gör den träningen man trivs med och om det är promenader, cykling eller spinning, spelar ingen roll! Tänk dom som inte gör det. Om det är en långsam joggingtur några gånger i veckan utan intervaller så är det kanonbra.

Jag tänker så här. Ok, jag kommer få köra järnet under en period för att komma tillbaka i form. När jag sedan har ett bättre utgångsläge jag då kan jag träna mer för att underhålla den formen jag har. Så det finns olika faser. Tänk på det. Man behöver inte träna som en galning resten av sitt liv, man behöver bara få in träning man gillar som en naturlig del i vardagen….precis som med att gå till jobbet..så bestämmer man att man måste träna för att må bra.

Jag vet att det låter superpräktigt och duktigt, men vi gör det väldigt svårt för oss själva ibland. Försök lura er själva och säg ”jo men imorgon skall jag ta en promenad på 6 km” och försök sen övertala din inre röst att göra den åtminstone 3 ggr i veckan….börja sakta men säkert. Sätt upp mål och ge dig själv något om du klarar de mål du satt upp. Snart blir det roligt. Jag lovar!

Den där tanten jag berättade om. Hon blev supersmal…så med vilja och mindset! Då går allting! Glöm aldrig det! Man behöver inte springa några maraton eller göra Ironman…utan promenader duger väldigt långt och kan vara det som gör skillnaden! Det måste ha varit på riktig den första Powerwalken..ju mer jag tänker på det. 🙂

Vardagsmotion är underskattat..överkonsumera vardagsmotion…vad tror ni om det! 🙂 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.