5 fördelar med gardiner och varför man inte köper redan uppsydda!


Det finns många skäl till varför man har gardiner, men den främsta är för att göra det fint och ombonat tillsammans med att eventuellt skydda för insyn vid olika tillfällen.

En gardin behöver dock inte ha en funktion utan kan bara utgöra en ren dekoration men då är det också viktigt att man är lika noga med hur man placerar gardiner som man gör när man skall ha fina kuddar i soffan eller en ljusbricka på bordet. Det är detaljerna som gör det.

1. De fungerar som en dekoration

2. De är ljuddämnpande

3. De adderar till den ombonade känslan

4. Håller drag ute och värme inne

5. Kan fungera som insynsskydd om man vill

Dock rekommenderar jag inte att man köper färdigsydd gardiner. Det blir aldrig lika snyggt. I dag är det dessutom modernt att sätta gardinerna i taket och då är längden avgörande och då går det inte att köpa färdigsydda. Färdigsydda gardiner är sydda för att passa överallt och det syns när de kommer upp. Köper man till exempel färdigsydda gardiner med öljetter så har de inte sytt dem snyggt. Öljetterna är felplacerade för att de skall bli snygga och dessutom alltid för korta. Gardiner får aldrig vara kortare än högst 1 cm från golvet någonstans och skall de sitta i taket så kommer det inte fungera. Det är lite som om man skulle ta på sig förkorta byxor. Det ser inte klokt ut. Då blir alternativet att sätta dom längre ner för att det inte skall bli förkorta och det blir inte snyggt.

När man syr gardiner så anpassar man dessutom tyget exakt till den sida om fönstret de skall sitta på och det är viktigt att det antigen är lika på båda sidor, eller har samma typ av veckning på båda. Skall ha mycket tyg på en sida så skall det vara exakt likadan fördelning på alla ställen. Det vill säga man skall inte ha mer veck på ena sidan o och mindre på den andra och det är naturligtvis inte snyggt att sätta ihop flera lösa längder. Jag vågar påstå att om du köper färdiga längder kommer det aldrig att bli lika snyggt som om du syr dom själv eller låter få uppsytt. Det kommer bara se slarvigt ut, man får helt enkelt det man betalar för.

IMG_2421

Här ovan ser ni att detta tyg sitter i hop i ett enda stycke och i detta fallet är det 4 våder tyg som jag sytt ihop och som är 1,40 brett och sedan är det handsydda pennveck och naturligtvis sitter det ända upp i taket och ända ner i golvet med en diff på 0,5 cm. Det är viktigt att det veckar sig likadant hela vägen för att det skall blir snyggt. Det går åt mycket tyg men det betalar sig för den lyxiga känslan.

IMG_2119

Så här ser handsydda pennveck ut i närbild. Exakt jämnt för delade! Dom är sedan stoppade med vadd.

IMG_2120

Tänk på när ni väljer gardiner att betala lite mer för tyg och sömnad i stället för att slänga ut pengar på färdigsydda längder som inte kommer passa perfekt. Ni kommer inte kunna sätta dom där dom borde sitta för längden räcker inte till och de blir inte snygga när de hänger.

Vänta heller tills ni har råd att köpa dom ni vill ha är mitt absoluta råd eller varför inte sy själva. Jag har en beskrivning på öljetterade gardiner i min blogg och även med vanliga gardiner med veckband. Det blir mycket snyggare om ni inte vill lämna bort det och låta någon annan göra det.

Välj tyger med omsorg, det kommer löna sig i längden och ni kommer inte att tröttna även om det är enfärgat och neutralt ni vill ha så titta på vad de innehåller för material och vad de har för lyster! Du kan addera ännu en dimension till din inredning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.