Buxbom, planteringar och vårlökar satta! 2 kommentarer


I våras satte jag en buxbomhäck framför- och vid sidan av min tomt. Jag grävde bort det jag tidigare haft där och gjorde om hela rabatten. Jag grävde även bort en ligusterhäck som inte klarade den flyttning vi gjorde när vi utökade vår plattsättning på tomten för att få mer yta för parkering!

Jag har även gjort en rosenplantering med vita rabattrosor då jag bestämt att framsidan skall gå just i olika gröna nyanser och vitt!

I dag har den växt till sig väldigt bra och igår var jag och inhandlade massor av vårlökar så att våren blir sprakande! Nu har jag bestämt mig för att hålla mig till mitt tema vitt och grönt i olika nyanser på framsidan av vårt hus. Så det blev lite olika vita tulpaner, vita pärlhyacinter som är min favorit, ett antal olika narcisslökar i vitt som nästan ser ut som snödroppar med lite lime i också! Lite andra tankar har jag också men vi skall se vad jag hittar på när allt är klart.

Runt mitt träd har jag planterat jättedaggkåpa och det är perfekt att sätta lökar mellan plantorna för dom kommer sedan helt täcka det som blir kvar när tulpaner och andra lökväxter vissnar ner längre fram på våren. För ni vet väl att man inte skall klippa bort tulpanbland förrän dom helt vissnat och blivit bruna. Detta för att dom på så sätt återför kraft till lökarna i jorden! Jättedaggkåpan har varit fantastisk i sommar men nu har jag klippt ner den och rensat ut lite grand och den bara jorden mellan plantorna är där jag tänkt sätta mina tulpanlökar

Gräsmattan däremot, där finns det mer att önska men jag har faktiskt inte brytt mig om den i år med all sol, och stora delar av den skall ändå bort så det får vara som det är! 🙂

Har även satt tulpaner mellan buxbomsplantorna mellan mina rosor för jag hoppas att rosorna blir ett snäpp frodigare nästa år så även dom kommer dölja detta. Rosorna har också utvecklats fantastisk denna sommar. Annars har jag buxbom runt om så det kommer ändå inte synas så lätt.

Rosorna är remonterade, d v s de blommar hela sommaren. Om man sköter dom förstås, för ingenting görs av sig själv!

Framför buxbomshäcken sitter njurvinda som jag själv dragit upp från för, detta är två av mina absoluta favoritplantor och nästa säsgon skall jag sätta 30 stycken av varje sort. Fröerna har jag redan.

Jag kanske skall tillägga att min tanke är att hålla buxbommen låg, jag vill bara ha den som en liten avgränsning! Som ni ser har den redan växt till sig bra denna säsong.

Så i går fick jag ner alla mina närapå 100 lökar som jag köpte. Så nöjd med mig själv att jag redan gjort detta, jag brukar vara i sista minuten med detta, inte för att det gör något utan mer för att det är skönt att ha det gjort.

Varje år med oldingar lär man sig så mycket nytt! Vad som tivs och vad som blir vackrare i skugga än i starkt solsken. Vad som kräver mycket vattning och som varit på gränsen att dö denna sommar för kombinationen av solen och mycket vatten blev för mycket! Näring som måste tillföras flera gånger under sommaren för att blommningnen inte skall ta slut. Jo, det är en hel del jobb med att hålla allting vackert men det är det värt varje minut och så är det en sådan kraft i att bara vandra omkring och titta på alltsammans!

Själv älskar jag att gå omkring med min sekatör och klippa bort allt som behöver klippas bort för att locka fram ännu en blommning!

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Buxbom, planteringar och vårlökar satta!