Det bästa med mitt orangeri!


Många frågar mig vad det bästa är med ett växthus eller orangier, så jag tänke att jag skulle beskriva hur jag känner för denna underbara plats som vi skapat själva.

Bilden nedan tog vi en underbar kväll när mitt underbara runda betongbord kristallkrona och lampetter kommit på plats och för att inte tala om den underbara mattan från Designers Guild. Vi detta tillfälle hade vi ännu inte hittat våra fina stor grå betongkrukor!

För mig var det otänkbart för några år sedan att skaffa mig ett orangeri. Anledningen var att vi hade butik, mycket kundbesök på kvällar och helger, hus med trädgård och sommarhus med jättestor trädgård. Jag skulle aldrig hunnit med, men drömmen fanns där under många år.

För några år sedan bestämde vi efter mycket velande fram och tillbaka att sälja sommarhuset för att kunna fokusera på ett ställe. Ett beslut jag aldrig ångrat och som blev så självklart när jag väl tagit beslutet.

I stället satsade vi på att göra vårt hus till vårt sommarparadis. Det var då beslutet växte fram att bygga ett eget växthus eller orangeri med köksträdgård. Ni kan läsa om min resa med köksträdgård och orangeri om ni söker på min blogg, men i detta inlägg skall jag försöka att beskriva i korta ordalag vad orangeriet har bidragit med för oss.

För det första är det världens finaste oas. Jag har inrett den exakt som jag såg i mina drömmar och jag har fått den kombination jag alltid önskat nämligen en plats att odla och en plats att äta middagar även på hösten och tidig vår när det inte går att sitta ute! Klimatet i orangeriet är fantastiskt, när det är en kall och blåsig dag så känns det som att sitta vid medelhavet när man går in i orangeriet!

Här nedan ser ni baksidan av vårt orangeri och vår lilla fina köksträdgård som vi byggde samtidigt i anslutning! Detta var en del av tomten med bara sly, ogräs och berg, och vi har lyckats nyttja den optimalt!

Man kan säga att jag aldrig förstod HUR bra det skulle bli, hur fantastiskt klimatet skulle bli. Hur mycket vi skulle använda det. Vi är nästan mer där än i huset, så underbart är det! Vi intar alla måltider där, alla fikapauser. På morgonen när vi vaknar är det oftast det första vi gör, går ut och tar den första koppen kaffe där!

Vackra detaljer som vattenkranen i vår köksträdgård!

Förutom detta så har jag fått möjlighet att odla växter som annars är svåra eller till och med omöjliga att driva upp på våra breddgrader, fikon, citron, persika, meloner, vindruvor, paprikor och ändå finns det plats för de där underbar middagarna. Just kombinatinen tror jag på.

Det finns ytterligare en sak som vi tog beslut väldigt tidigt om, och det var för VEM vi inredde orangeret. Som så många andra gånger så tänker man att man skall inreda för alla eventualiteter, middagar etc. Denna gång beslöt vi oss för att inreda bara för oss två, då vi faktiskt merparten av tiden bara är vi två.

Detta har blivit min lilla oas. När jag är ledig så fyller jag orangeriet med färska blommor och går och fixar och donar. Jag blir aldrig färdig utan det är hela tiden en pågående projekt. Det bästa projekt jag någonsin gjort alla kategorier.

Jag tror att det bästa är att vi inredde inte ”bara” ett orangeri utan även en möjlighet för samvaro och inredde som om det vore ett rum.

Stefan gjorde även hyllor i mässing längs hela långsidan och tidig vår fylls hyllorna av plantor, och resterande del av året, så fylls det på med vackra saker och små vaser med blommor!

Här nedan ser ni alla specialtillverkade hyllorna i mässing längs hela långsidan på orangeriet.

Jag vill verkligen inte ändra på någonting utan detta är utan tvekan det bästa platsen i vårt hem!

ar utan sommarhus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.