Före och efterbilder när jag kom i klimakteriet!


När jag kom i klimakteriet så kom min kropp i någon form av kemisk obalans. Den obalansen visade sig genom att jag helt plötsligt gick upp i vikt helt utan förvarning trots träning 6 dagar i veckan. Viktuppgång med ca 1 kg i veckan. Det konstiga var att ett halvår innan denna viktuppgång hade min träningsutveckling stannat av och jag kände mig svag och orkeslös. Själv trodde jag att jag för första gången i mitt liv var s k ”övertränad”. Jag tog en extra vilovecka och försökte förstå vad som hände i kroppen.

Detta är nu ganska exakt 4 år sedan. Det tog mig mod, kraft och beslutsamhet att komma tillbaka till min form. Saken var den att jag fick sådan panik av alltsammans att jag lade in en högre växel än någonsin. Detta efter att ha varit hos 3 av varanda obeoende läkare som konsstaterade att jag var helt friks och till råga på allt hade perfekta värden.

Jag vägrade vara ett resultat av klimakteriet och omständigheter och lyckades komma tillbaka till samma form som jag hade när jag var ca 30 år! Det vill säga bättre än på väldigt många år. Med det vill jag säga att det är inte omöjligt även om det känns så vid tillfället. Jag hade kämpat i många år att hålla mig i fin form. Klimakteriet var alltså det som fick mig att helt lägga om hela min livsstil. Allt jag trott på tidigare kastade jag upp i luften.

Det tog mig först och främst kanske 6 månader när allting stannade av och jag inte förstod vad som hände i kroppen. Sedan tog det ytterligare 4 månader när kroppen helt plötsligt bara började addera vikt med 1 kg i vecka. När jag hade gått upp 16 kilo på lika många veckor då blev jag galen!

Samtidigt som jag kände mig helt orkeslös så bestämde jag mig att jag skall fixa detta vad som än krävs av mig. Jag vägrar vara ett resultat av omständigheter.

Jag satte upp en första plan på 4 veckor där jag stenhårt bestämde mig för dagliga promenader (det var allt jag klarade av och knappt det). Jag hade alltid telefonen med mig så jag kunde ringa Stefan och ett antal gånger fick han komma och hämta mig för jag orkade inte mer.

Maten bestämde jag mig för att jag bara skulle äta så pass mycket för att kroppens skulle fungera och jag fick bara äta grönsaker! Jag tog bort samtliga kolhydater under denna första 4 veckors period.

Detta är nog det tuffaste jag någonsin gjort. Men jag bevisade främst för mig själv men även andra att man kan ändra omständigheter även om dom ser helt hopplösa ut.

I dag har jag en helt annan inställning till mat. Jag äter oftast bara för att tillföra kroppen näring, inte för att jag ”känner för att äta! Den delen har jag helt fått lägga åt sidan. Det är ett val man gör. När jag kom in i klimakteriet så insåg jag en sak. Från och med nu så är de 80% kost och 20% träning som gäller. Innan var det tvärt om. Till och med kanske ännu lite mer kost och mindre träning. Själv måste jag daglien hela tiden välja vad jag kan- och vad jag inte kan äta. Jag kommer aldrig kunna gå tillbaka igen för min kropp klarar inte det längre. Det är bara att inse och rätta sig efter!

För mig var klimakteriet verkligen en ögonöppnare. Jag har aldrig mått så dåligt, men jag har heller aldrig tvingat mig fram till så bra resultat och så bra mående!

På bilden till vänster så väger jag 84 kg till mina 173 centimeter. Jag hade aldrig någonsin vägt så mycket tidigare. På högerbilden så väger jag 62 kg.

Jag gick alltså ner 22 kg totalt. Alltså mer än vad jag vägde innan! Allting har med kost att göra skulle jag säga. Det går, men du måste vilja tillräckligt mycket och bestämma dig och sätta mål. Väga dig och mäta dig på daglig och vecko basis. För mig tog det först 8 veckor att gå ner de första 16 kilona. Till den vikt jag hade haft innan. Sedan fortsatte jag kanske ytterligare 8 veckor totalt. Att gå från vänsterbilden till högerbilden är det bästa jag gjort för min egen hälsa och mitt eget välbefinnande!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.