Inreda ditt sovrum!


Hur inreder man ett mysigt sovrum? Ett sovrum är ett rum där man skall kunna vila och återhämta sig. Därför finns det några saker som är extra viktiga att tänka på här!

Om man måste ha garderober i sitt sovrum tänk då på att försöka placera dom på en sådan vägg där dom är minst i ögonfallande. Måla eller taptetsera alla väggar så ni får den där ombonade känslan, för just i ett sovrum är det extra viktigt att det blir mysigt och vilsamt. Det är därför man vill försöka minimera störande element som t e x garderober kan vara. Det är så lätt att man börjar lägga kläder på sängen eller någon stol man har och för att försöka undvika det är det bäst utan garderober men alla av oss har inte utrymme att ha det någong annanstans än just i sovrummet.

Detta är en bild från mitt sovrum i vårt hus! Bakom den 3 meter lång skjutdörrs-garderoben döljer sig min skoförvaring. Utanför sovrummet ser ni detaljer i svart/vitt!

DSC04324

Ett sovrum skall vara vilsamt för ögat och man skall naturligtvis välja färger man tycker om, men glöm alla ”reger” som finns om vilken färg ett sovrum bör ha och vad som är en ”vilsam” färg. Varför säger jag så undrar ni? Jo, vi har alla olika minnen eller referenser och relationer till färger, och din favoritfärg är naturligtvis den färg du skall använda i ditt rum där du skall sova! Sovrummet är den plats där man absolut inte skall inreda trendigt, utan här skall det bli mysigt och en varm känsla! Hur den varma känslan ser ut, det bestämmer vi själva utifrån våra egna referensramar.

En annan detalj som är praktisk är att ha någonstans att hänga av sig sina kläder när man hoppar i säng, men det skall vara någonting där inte kläderna blir hängande. Själv valde jag ett träd som kontrast till min färgglada tapet 🙂 som jag älskar: Många som kommer hem till mig blir lite smått förvånade när dom kommer in i mitt sovrum och den vanligaste kommentaren är ”här var det färgglatt”, men som sagt jag inreder mitt eget hem personligt och detta speglar min personlighet väldigt väl! 🙂 🙂

DSC04323

Mörkläggning är en annan viktig aspekt, men i dag finns det massor av lösningar! Det viktiga är att rummet blir mysigt vilket oftast utesluter persienner av olika slag! Själv tycker jag att tyg och textilier adderar den där känslan som jag vill ha. Men vid varje inrednigsuppdrag jag gör, så måste man noggrant ta reda på vem kunden är. Jag inreder aldrig min ”egen stil” hos någon annan. Faktum är att jag älskar de flesta inredningsstilar och tycker det är välidgt roligt att förverkliga någon annan persons personlighet, och det är alltid lika underbart och se gläjen i kundens ögon när reslutatet är klart. Vissa saker ser någon utomstående bättre helt enkelt.

Detaljbild från mitt sovrum! Tapet och påslakan från Designers Guild! Själv blir jag glad bara jag ser bilden och då ser jag ändå detta varje dag! Det betyder att jag valt helt rätt för mig! Jag älskar mitt sovrum!

DSC03415

Det finns många detaljer som höjer mys-faktorn i ett sovrum, och här kommer exempel på några av dom!

Hissgardin med mörkläggning som gör rummet ännu mysigare när man hissar ner dem! I ett sovrum kan man med fördel addera mycket tyg t e x både i hissgardin och längder vid sidan om! Här ser ni en bild på mitt sovrum i mitt hus. Lila är en av mina absoluta favoritfräger och rosa kommer stark 2:a. Här har jag valt sammetstyg i längder och sidentyg i mörkläggningsfodrade hissgardiner. Naturligtvis syr jag allting själv, det är fördelen med att vara sykunnig…..det är bara att sätta igång! Fantasin är det enda som sätter gränser.

DSC06874

Här har jag blandat mönster med ränder i gardinen! Eftersom fönsterkarmarna är vita så ramar dom fint in den vackra sidengardinen och bryter av med vitt emellan tapet och gardin!

DSC06876

Mattor adderar mjukhet och ett ombonat intryck, vilket är jätteviktigt i ett sovrum. Själva känslan av att sätt ner fötterna på en mjuk och mysig matta gör att hela vistelsen känns angenäm. Själv har jag lagt 2 stycken mattor i formatet 160x260cm under sängen så att mattan sticker ut med minst 70 cm runt om sängen vilket gör att det ser supermysigt ut och är ljuvligt att sätta fötterna på! Just nu har vi 20% på alla mattor så passa på att se vad som skulle passa i ditt sovrum! HÄR

DSC06879

Tapeter adderar naturligtvis värme och även här gäller det att välja mönster och färger som man älskar och instinktivit tycker om utan att focusera så mycket på vad det är för färg. Välj med hjärtat är mitt absolut bästa inredningstips. Ditt hem skall vara personligt och inte en utställnignsplats för senaste trender!

Någon som gärna ville vara med på bild! Popcorn så klart!

DSC03416

Belysning är A och O i ett sovrum. Det skall finnas bra allmänbelysning så man ser att städa och bädda, men det skall också finnas möjlighet att dimmra ner sin belysning. Om man skall satsa på dimmer på några få ställen i sitt hem så tycker jag självklart att sovrummet är ett av de ställen där det verkligen behövs. Ihop med mysig belysning med hjälp av lampor både i fönster och på sängbord och kanske rent av på ett avlastningsmöbel om man har plats för en sådan i sitt sovrum! Sen måste man utgå från sig själv, om man vet med sig att man gärna vill läsa i sängen måste man ha en bra belysning även för detta, vet man dock med sig att man aldrig läser i sängen så räcker det med en mysbeslysning! Vi inreder för oss själva och inte för någon annan!

DSC06882

Påslakan, överkast och kuddar! Jätteviktigt! Man väljer själv om man vill bädda sängen med överkast, själv nöjer jag mig med att ha vackra påslakan som tål att visas och ett vackert sidenöverkast vikt över fotändan! Ni httar vackra sidenöverkast HÄR

Tygklädd sänggavel adderar väldigt mycket av både stil, beroende på vem man är, och vilken känsla man vill förmedla. Därför avslutar jag med den här fantastiska sänggaveln från Hotel Dorsia i Göteborg. På Dorsia har man inrett hela sitt hotell och sin restaurang med enbart tyger från Designers Guild som finns i både möbler, gardiner och drapperier och som här nedan en helt underbar sänggavel.

Sänggavel dorsia

Hoppas ni får en angenäm kväll och att jag kude ge er lite inspiration!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.