Klimakteriet viktuppgång och besvär!


Varför får vi inte lära oss mer om vad som händer när man kommer i klimakteriet? Jag har själv haft oerhörda besvär av klimakteriet på senare år. När jag var yngre och tittade på den lite äldre generationen tyckte jag att så många var överviktiga. Jag satte aldrig i realtion eller förstod att en del av den ekvationen heter KLIMAKTERIET. Jag trodde i min enfald att det var lite lata människor som inte orkade ta tag i sin träning och att det var allt som krävdes!

Kanske fanns det en mening med att just jag hamnade i en fas där klimakteriet verkligen ställde till det för mig. Hösten 2015 kände jag att något på allvar var fel. Jag tränade 5-6 dagar i veckan på gym och ovanpå det så sprang jag milen 3 ggr i veckan. Vi juletid kände jag mig riktigt dålig och trodde på allvar att jag hade fått någon allvarlig sjukdom. På ett halvår gick jag upp 16 kg. Jag gick upp ungefär ett kilo i veckan. Halvåret innan hade jag börjat känna mig ”konstig” för jag kunde liksom inte riktigt ta på det. Jag hade massor med underliga symptom. Jag var hos tre av varandra oberoende specialister. Alla konstaterade att mina prover var fantastiska. Från start trodde dom att jag kanske hade probelm med sköldkörteln men det visade sig att så inte var fallet.

Några av mina symptom var att jag var helt plötsligt yr, jag kunde gå till parkeringen och plötsligt svartnade det för ögonen. Jag var svag och hade ont i lederna, jag var extremt törstig och torr i munnen och det spelade ingen roll hur mycket jag drack, det blev inte bättre. Jag blev orkeslös, jag som vid den tiden sprang milen på 40 minuter kunde plötsligt inte släpa mig fram ens i tre kilometer. När jag var ute och gick promenader som jag då försökte med så kunde det helt plötsligt svartna för ögonen och jag gick blodsockerfall. Allting kom lite efterhand, men i det hela taget kände jag mig svag och orkeslös!

Jag var hos läkare och alla prover var perfekta och ingen kunde egentligen säga vad det berodde på. Det visade sig att hormonerna på något sätt fått fnatt så jag brände inte den energin jag stoppade i mig och kroppen kunde på något sätt inte heller tillgodogöra sig det jag åt.

Det var då jag med hjälp av min då 84-åriga mamma försökte mig på en omstart för att kroppen skulle få någon form av chock. Just då var jag så panikslagen och desperat att jag hade nappat på precis vad som helst för jag hade gått från 68 kg till 84 kilo på några månader!

När man kommer i klimakteriet så kan man säga att man måste tänka om. Tidigare var det fokus på träning 80% och mat 20%, med det menar jag att när man tränar så kan man äta lite mer fritt! I klimakteriet blir fördelningen precis tvärt om. Focus på kost med 80% och träning 20%. Helt plötsligt måste du tänka på vad du äter på ett helt annat sätt och jag tänkte att jag fram över skall skriva om hur jag gjorde och motiverade mig själv att komma till baka till min vanliga form igen.

Här kommer en liten före och efter bild på hur jag såg ut när jag plötsligt utan föregående varning och utan min egen förståelse bara började addera vikt. Jag tränade 5-6 dagar i veckan intensivt hela hösten och plötsligt slog det bara till!

Bilden till vänster visar när jag vägde 84 kilo och efter 8 veckor var jag på väg tillbaka till min vanliga form med stark vilja och mycket jävlar anamma! Allt tack vara min underbara mamma!

Efter dom första veckorna fortsatte jag min plan. Jag gick ner till 62 kilo igen och jag var så lyckligt och tacksam för att jag har en mamma som förstod vad som hände när ingen läkare kunde hjälpa mig! I dag har jag stor respekt för att kvinnor i min egen ålder inte alls adderar vikt för att dom är lata eller inte orkar träna, utan för att dom förmodligen hamnat i klimakteriet och inte vet eller förstår hur dom skall ta sig ur!

Om detta skall jag skriva mer framöver! Att komma i klimakteriet är inte ”fix” på några veckor, utan det är en totalomställning hur man skall förhålla sig till mat och träning! En livsstilsförändring helt enkelt!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.