Hallonmarängsockerkaka!


I fredags kväll gjorde jag marängmuffins med hallon och Stefan slukade 12 muffinsar på 3 dagar och sa ”kan du inte göra en ny sats” igår kväll. Själv tyckte jag inte att dom blev perfekta till utseendet, men uppenbarligen väldigt goda så jag bestämde mig idag för att istället göra en marängsockerkaka med hallon.

Superenkel att göra. Gör en sockerkaka enligt vanligt recept i en form med löstagbar botten. Smörj formen som vanligt med smör och ströbröd.

Innan du sätter in den i ugnen så blandar du 2 dl frysta hallon med 2 msk potatismjöl.

Lägg sedan hallonen i en rund ring ca 2 cm från ytterkanten på formen. Låt dom ligga på ytan för dom kommer sjunka ner under bakningen. När det är ca 10 minuter kvar på baktiden så ta ur socker kakan ur ugnen och breder på marängen enligt receptet nedan, och strö på med mandelspån och skjuts in i ugnen i ytterligare 15 minuter!

Maräng;

3 äggvitor

2 1/4 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

Vispa 3 äggvitor i bakmaskinen eller med elvisp, och mot slutet tillsätter du lite strösocker i taget och låter den vispa in det mellan varven. Tillsätt vaniljsockeret mot slutet på samma sätt. Marängen skall vara så hård så att du skall kunna vända bunken upp och ner utan att marängen rör sig!

Detta kan du förbereda medan kakan bakas i ugnen. Ta sedan ut kakan när den är nästan klar och bre på maräng och strössla över med mandelspån och låt den bakas i ugnen i ytterligare 15 minuter.

Om ni gör denna kaka så kommer ni bli väldigt populära! Det kan jag lova!

Hoppas ni gillar receptet! 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.