Löpning och löpning med pulsklocka


I dag blev det träning men passet blev oerhört tungt för att jag inte ätit tillräckligt med kolhydrater, jag kände det redan efter 4 kilometer och passet blir då så oerhört tungt att det slutade med att jag powerwalkade sista biten på mina 10 kilometer!

bildträning

Jag tänke jag skulle skriva om fördelarna med att använda pulsklocka. Själv har jag avverkat ett antal i mitt 47-åriga liv, och nu borde jag köpa ännu en för siffrorna börjar bli för små på grund av att min syn blivit sämre de sista åren! Så tänk på sådana detaljer när ni köper en pulsklocka. Stå inte och titta på dyra fina klockor i affären med glasögon om ni inte använder det när ni springer!

Vad är de mest användbara funktionerna på en pulsklocka, ja helt klart tidtagning. Jag springer aldrig ett pass utan att klocka min tid, för oavsett om löpningen gått bra eller dåligt så tävlar jag konstant med mig själv och det är mitt sätt att förbättra mig och pressa mig lite ytterligare. Det är faktiskt till och med så att de gånger jag inte förväntat mig det så har jag fått mina allra bästa tider, och hade jag inte haft min klocka på mig så hade jag aldrig vetat det!

Det finns ytterligare några funktioner som skvallrar om intensiteten i sin egen träning som inte alltid är självklar och möjlig att bedöma utan just en pulsklocka och det är oerhört bra för en nybörjare att se sin egen puls och därför också anpassa sitt eget tempo. Så helt emot vad många tror är det ett oerhört bra verktyg för en nybörjare med en pulsklocka!

Hur funkar det då, jo till sin pulsklocka följer det med ett ”bröstband” ett band som är justerbart och som man som tjej sätter precis under brösten, sedan sätter man din tränings-BH över. Detta band räknar hjärtslagen som sedan visas på klockan! Smart va? I början är det lite obehagligt med bandet under brösten men man vänjer sig snabbt och bandet är gjort i ett mjukt elastiskt tyg för att det skall kännas bra och är som sagt justerbart!

För att kunna använda sin pulsklocka så måste man ta reda på vad man själv har i maxpuls. Maxpuls är det maximala antalet slag ditt hjärta slår per minut och ett förenklat sätt att räkna ut detta är att man använder sig av en förenklad formel som bygger på följande; Siffran 220 minus din egen ålder, i mitt eget fall så blir min maxpuls 220-47år = 173.

Man kan säga att om man springer med 75% av sin maxpuls så har man ett ganska ansträngande tempo, och det roliga är att se med tiden att det som tidigare var jättejobbigt är helt plötsligt mycket lättare. Ett hjälpmedel helt enkelt i din utveckling.

Man kan använda sin pulsklocka till att träna intervaller. Man bestämmer sig för att man varvar mellan 70% av sin maxpuls och upp till 80-85%, när man kommer ner i 70% så ökar man helt enkelt tills man är uppe i t e x 80% av sin maxpuls och så vänder man igen…. så håller man på till man är helt slut och dett är ett bra sätt att träna kondition och uthållighet, en form av intervaller helt enkelt fast inte så statiska.

Vad jag försöker säga är att använda en pulsklocka är ett bra sätt att se att ni blir bättre och bättre och ni kommer snart att älska er nya klocka. Välj en enkel är mitt förslag, man behöver inte en superkomplicerad pulsklocka utan det räcker bra med några basfunktioner.

Jag brukar t e x spinga distans som är relativt ansträngande, nu är jag en tävlingsmänniskaså jag vill gärna öka hela tiden, men har jag klockan på mig så ser jag var jag bör ligga och kan därför anpassa farten efter distansen jag springer. Då bestämmer jag innan vad jag skall ligga på och då skall jag inte öka bara för att jag känner att jag kan.

Pulsklockan skvallrar också om dagformen, en dag kan det vara lekande lätt att hålla en viss puls, medans en tung dag så är det jättejobbigt! Jag tycker faktiskt att som nybörjare har man stor nytta av sin pulsklocka och som sagt man kan alltid ta tiden med den!

Pulsen är också ett mått på hur bra kondition man har. Vilopulsen blir lägre och lägre när konditionen blir bättre. Så kontrollera din vilopuls och testa igen om en månad och se om det blivit lägre, då har du fått bättre syreupptagningsförmåga!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.