Miljömedveten garderob? 2 kommentarer


Hur gör man? Hur gör man om man samtidigt vill vara ”in fashion” men man vill på samma gång bidraga till att vara rädd om vår miljö?

För mig personligen så tänker jag så här.

Vi vet att de billiga kedjorna utnyttjar inte bara billig arbetskraft som är illa nog, utan de använder också fabriker som i stor grad har kol som bränsle i sina fabriker för att få billiga produkter. Det betyder att dom släpper ut väldigt mycket skadliga partiklar och nu finns det plötsligt fler skäl än bara billig och arbetskraft och utnyttjande av människor som är en stor del, nu tillkommer dessutom miljöaspekten. Vad köper vi för material, vad är ekologisk bomull. Vi vet att bomull i dag är väldigt dyr att tillverka och kräver mycket icke miljövänliga medel!

Men hur skall man tänka då? Hur gör man då om man inte har massor av pengar och inte kan köpa dyra (observera att dyra kläder inte behöver betyda att tillverkningen är bättre) För egen del slänger jag väldigt sällan kläder, jag försöker köpa klassiska kläder med roliga detaljer som inte går ur tiden! Jag sliter oftast ut mina kläder.

Den här outfitten är en typisk sådan, klänningen kommer från Stefanel och jag köpte den för säkert 10 år sedan och eftersom Stefanel är experter på stickat så har den en otroligt fin passform. Jeansjackan kommer från Tara Jarmon, och även den köpte jag för säkert 20 år sedan!

Min teori håller alltså att om man är medvetan om vad man handlar och man inte skall handla detaljer som är en ”inne-accessoar” då kan man ha det många år! Självklart under förutsättning att man inte har en annan storlek då, men det kan vara ett mål. Att behålla vikten för att inte behöva köpa nya kläder. Ni ser man kan vända och vrida på begreppen ganska mycket!

Vi försöker självklart välja det bästa efter egen förmåga, och jag säger det eftersom jag anser att dom med väldigt mycket pengar självklart måste bidraga mer än dom som tjänar lite.

Vad gör jag själv. Jag försöker alltid tänka på att om jag köper något så skall det inte var för att jag bara tänker använda klänningen eller plagget på ett specifikt tillfälle. Jag tänker noga igenom mina köp så att jag kan styla om för olika tillfällen!

Jag har också en regel som säger att jag köper heller aldrig kläder som jag inte redan har skor som passar till, eller jackor jag kan bära. Jag slänger nästan aldrig någonting utan jag återanvänder och i de fall jag vill rensa så säljer jag uteslutande på blocket eller lägger i återvinning.

Det här med trasiga jeans t e x, alla som värnar om miljön borde genast SLUTA köpa trasiga jeans. Om alla förstod processen bakom att få dessa slitningar så skulle någon med miljötänk aldrig fundera på att köpa ett par. En sak om jeans man köpt går sönder, det är en annan fråga. Man borde heller inte köpa jeans med olika ”tvättar” för det är samma sak där, massor av kemikalier och tvättar som sliter på vår miljö!

Alla kan inte göra allt, men alla kan definitivt göra lite!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Miljömedveten garderob?

 • Väsakn

  Du passar det mesta du 😉

  Det handlar mer om hur länge man använder byxorna, tröjorna, väskorna… Varje produkt har en livscykel. Ju längre tid vi kan avstå från att köpa nytt, genom att använda under längre tid, desto större miljönytta tror jag.

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej,
   Tack det var snällt sagt! 🙂
   Ja du har rätt! Jag är fortfarande förvånad att de flesta kedjorna säljer produkter som t e x trasiga jeans. De kommer hålla länge och där processen för tillverkning verkligen inte är miljövänlig både ur synpunkten att det används kemikalier och processen är väldigt lång. Absolut skall vi försöka använda kläder under så lång tid som möjligt så om vi kan köpa lite dyrare kvalitet så skall vi göra det.
   Ha en underbar fredag och tack för att du kommenterar! 🙂
   //Berith