Vad jag äter och hur jag gör… 4 kommentarer


Senaste tiden har jag fått många frågor om hur jag äter för att hålla mig smal! Ofta resulterar det i en diskussion om hur svårt det är att hålla vikten och också en redogöresle vad personen framför mig gör för att hålla i gång.

Jag kan konstatera en sak, att det är få saker man vill ”försaka” för att bli smal och då säger jag till er därute. Om ni inte är beredda att försaka godsaker, alkohol, plockmat och annat jag då måste ni tänka om och ha en diskusson med er själva! Det finns nämligen en sak gemensamt för de som har lyckats med att gå ner i vikt och det är att man har bestämt sig. Jag lovar dessutom att det är mycket enklare när man har bestämt sig och har en plan! Det blir roligt på ett helt annat sätt, tro mig. En stor del av det roliga är förstås resultaten du får, för det får du när du går in för det!

Jag hade en diskussion med en kille i fredags där han berättade att han och hans fru försöker gå ner i vikt då de båda lagt på sig några extra kilo. Han berättade att de gärna vill kunna dricka vin och att de delade åtminstone 2 flaskor vin per helg och gärna med lite snacks till, men hans idé var ”att det borde man kunna unna sig”. Jag ställde då en för honom konstig fråga. Nämligen VARFÖR är det nödvändigt att dricka vin och äta snacks!

Min fråga är varför helger förknippas med alkohol, det kan väl inte vara verklighet att det enda tänkbara sätt att slappna av är att ta ett eller flera glas vin eller öl, och till det tro att man är nyttig för att man byter ut chipsen mot gönsaker och dipp! Varför är det otänkbart att äta en god middag utan ett glas vin? Jag fattar det inte! Där och då väljer du, om du vill dricka vin eller om du vill komma i dina kläder!

Man kan också göra en försöksperiod på låt säga på 6 veckor när man tar bort all alkohol, allt godis och drar ner på maten och istället fyller minst 50% av tallriken med grönsaker, och då menar jag grönsker. Prova! Jag lovar, livet blir inte meningslöst för det, och blir det meningslöst så är det något annat väldigt viktigt som är fel.

Samma person sa sig gå minst 3 mil i veckan! Vilket visade sig när jag frågade lite mer att det något form av snitt och de flesta promenader var förenade med en sport som heter golf. Visst går du långa sträckor men inte i något direkt tempo och hela tiden med vila emellan! Ja vi räkar det till bra rörelse men definitivt inte till träning. Om du sedan avslutar med en god lunch och en öl, ja då är du på plus minus noll igen!

Jag tror att detta jag beskriver här ovan är ganska vanligt och att många känner igen sig, även om dom inte spelar golf som personen ovan.

Ja sa till samma kille att jag tycket han skulle gå hem och sätta sig ner och diskutera med sin fru om vinet verkligen var så viktigt. Om dom inte kunde gå ut och gå en timma varje kväll och om dom inte kunde minska salladerna som var dränkta i dressing mot något nyttigare.

En sallad är nämligen långt i från nyttig om man har ett helt berg av godsaker. Bara för att det fanns i salladsbuffén så behöver det inte vara nyttigt. Lassar man dessutom på fetaost, mozarella, avokado, oliver och nötter och andra godsaker plus en massa dressing ovan på det! Ja då är man väldigt lång i från nyttigt och det hade förmodligen varit nyttigare att ta köttbullar och potatis.

Det är svårt att ta steget, men om du vill gå ner i vikt så bestäm dig. Sätt upp mål. Sätt upp en plan vad du får äta och följ den till punkt och pricka utan en enda avvikelse! Då kommmer du få resultat och då vet du sedan vad som krävs och kan själv bestämma hur du vill göra med framtiden och hur dina dagar skall se ut.

img_9444

Själv gav jag mig av på en 10 kilometer lång runda på förmiddagen. Vilade lite och gav mig sedan av på en långpromenad med mina fina vovvar. På det sättet får jag egentid och kan fokusera på att gå fort. När jag sedan går promenad med vovvarna kan jag istället fokusera på dom och träna dom och prata med dom. Perfekt och jag får lite extra motion också på det sättet! 🙂 Jag lurar min egen hjärna att göra två olika promenader och på det sättet får jag ännu mer motion! Bra va!? 🙂

img_9444

Själv har jag gjort det väldigt enkelt för mig. Jag har bara ett enda mellanmål och det är ett skivat äpple. Det är superviktigt att äpplet är skivat i skivor och ligger på ett fat för det lurar min hjärna som tänker ”oj vad mycket” efter det kan jag knappast vara hungrig…och det funkar.

Jag äter alltid en liten sallad till lunch med bara salladsblad, tomater, paprika och gurka. Jag tar en matsked keso istället för dressing och ibland tar jag en liten bit kyckling eller mager skinka men oftast ingenting alls. Jag kan även ta 3-4 oliver för att festa till det.  Det är min lunch och jag dricker aldrig något annat än vatten någonsin. Jo kaffe förstås, men förutom det bara kranvatten!

Vi lever i en tid när det finns obegränsat med mat och jag har kommit underfund med att i mitt relativt stillasittande jobb behöver jag inte mer än en sallad! Jag behöver röra på mig och det gör jag genom promenader.

När jag kommer hem på kvällen äter jag gärna en bakad potatis med räkröra och en stor sallad till som bara och endast består av sallad, coctailtomater och ingen dressing. En potatis och två matskedar räkröra. Det räcker för mig! Skulle jag bli hungrig på kvällen så skivar jag ett äpple och äter sakta skiva för skiva! Det är faktiskt sällan jag blir hungrig det nu för tiden, men i början var det lite av min livlina med äpple!

Tänk inte att du skall börja efter jul, börja nu, börja idag för du kommer tacka dig själv. Detta är en månad när de flesta lägger på sig just de kilona som de sedan kämpar med i flera månader efter nyåret. Låt inte du bli en av dom. Låt du bli en av dom som fortsätter dina promenader efter jul och som tränat dig igenom hela december. Allt som krävs är en timmas promenad om dagen! Kom igen!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 tankar om “Vad jag äter och hur jag gör…

  • Maria

    Jag har kommit fram till att jag mår bättre av att äta och dricka (måttligt) gott och träna1-2 ggr i veckan. Jag tror det är mentalt osunt att sätta upp för mycket regler för sig, åtminstone för mig. Jag är iofs normalviktig men allt annat än vältränad. Unnar du dig på något sätt?

    • pretty Inläggsförfattare

      Hej Maria,
      Det är viktigt att komma fram till vad man själv mår bra av! Skönt för dig och man kan säga att det är en form av regel det också. Innan man vet hur mycket tid och kraft man skall lägga ner så kan det vara bra att vara strikt åt ena eller andra hållet. När man sedan har kommit till en punkt när man känner att man trivs då kan man börja titta på vad som känns bäst och hur mycket motion man behöver. Det är så klart väldigt individuellt eftersom vi alla är individer, men det är perfekt att du hittat din formel för att må bra. 🙂
      Jag tror att det ”mentala osunda” som du pratar om handlar mycket om inställning. Hela livet består av en massa regler och ingen tänker på det som osunt, likväl som vi går upp en specifik tid varje morgon för att gå till jobbet varje dag, så kan man göra det även med träning. Det är också ett sätt att inte behöva tänka så mycket och ägna så mycket tankar åt vad och när man skall göra vissa saker. Men vi är här även idivider. 🙂 Jag brukar säga att om man jämför träning med sitt jobb, så är det väldigt sällan eller aldrig man säger till sig själv att inte gå och jobba för att man inte känner för det just idag. Då får jag ofta svar att ”ja men då tjänar jag pengar” då brukar jag kontra med att säga att träning är också en forma av valuta fast i välmående och det betyder också väldigt mycket. Så tänker jag!:)
      Jag antar att du menar om jag äter något annat, och ja det gör jag men jag dricker ingen alkohol över huvudtaget. Jag brukar unna mig en fika lite då och då, och det blir oftast på lördageftermiddag men det är under förutsättning att jag gjort min träning. Jag unnar mig aldig först för att sedan tänka ”jag tränar sedan” där är jag oerhört konsekvent. Sedan kan jag vid något enstaka tillfälle, kanske någon gång i månaden gå på restaurang och äta något gott som kanske inte är så nyttigt.
      Tack för att du kommenterar och har tankar, det är roligt tycker jag! 🙂
      Med vänlig hälsning
      Berith

  • Britt-Marie

    För mig låter din kost väldigt ensidig och näringsfattig. Det är synd att du sätter likhetstecken mellan kalorisnålt och nyttigt. Tex avokado och nötter som du nämner innehåller fettsyror och antioxidanter som kroppen behöver för att skydda sig mot sjukdomar. Sedan är ju inte vikt det enda måttet på hälsa. Blodtryck, blodfetter, blodsocker och stressnivån är mycket viktigare att hålla koll på än att nå någon slags idealvikt.

    • pretty Inläggsförfattare

      Hej Britt-Marie,
      Jag äter massor av grönsaker så jag äter verkligen inte näringsfattigt, snarare äter jag nyttigare nu än jag någonsin gjort tidigare. Jag sätter verkligen inget likhetstecken mellan kalorisnålt och nyttigt, i så fall måste jag ha skrivit fel om du uppfattade det så och då ber jag om ursäkt. Vad jag menade var att i dag så har nötter, avokado blivit ”nyttigt” men allting är onyttigt om man inte äter det med måtta och jag ser dagligen människor som äter nötter som mellanmål och det är inte på något sätt nyttigt att äta nötter i tid och otid. Jag är helt överens med dig att vikt inte på något sätt speglar häsla, men det är en av hörnstenarna. Däremot har jag själv en idealvikt och den måste jag få ha som mål för mig själv, men med det menar jag inte att någon annan skall ha det. Jag är helt på din sida när det gäller att hålla koll på blodtryck, blodsocker etc. Idealvikten är mitt sätt att sätta upp mål och våra mål är lika oliksa som vi är olika som människor.
      Britt-Marie jag blir väldigt glad att du kommenterar, det gör också mig bättre på att skriva och tänka mig för så att det inte låter som om jag står för något trådsmalt ideal för det gör jag inte. Jag vill däremot att alla skall känna att man själv kan bestämma hur man vill se ut och bara för att man varit överviktig en stor del av sitt liv så är det inte omöjligt att ändra på om det är det som är viktigt! Det viktiga är att man gör det man själv trivs bäst med! Att man gör det för sig själv! Vi är alla individer och det får vi ALDRIG glömma bort!
      Ha en superbra kväll Britt-Marie och fortsätt gärna kommentera. Jag blir så himla glad av att diskutera och vända och vrida på saker för vi är som sagt alla olika! 🙂
      Kram
      Berith