Vad jag odlar i mitt orangeri!


Detta är nu min tredje sommar ”med orangeri”. Det är näst intill obeskrivligt att förklara vad orangeriet betyder för mig! Det är en plats så underbar och den har verkligen allt jag vill att den skall ha.

När jag förts inredde orangeriet så valde jag bland annat en underbar matta med vackra blommor i många färger. Jag insåg dock snabbt att jag var så rädd om mattan att jag bytte ut den till en matta som jag kallar ”skräpmatta” för att inte behöva vara rädd att den skall bli smutsig.

Sedan dess har min ”skärpmatta” fått ligga kvar för det känns bättre att kunna gå ut och in som man vill utan att behöva vara rädd att smutsa ner!

Första året jag hade mitt orangeri, drog jag uteslutande upp plantor i orangeriet. Förra året odlade jag främst tomater i alla stora odlingbäddar jag har! Detta året har jag tänkt plantera vindruvor och skall i stället sätta lite andra växter för att se om dom trivs. För en av de allra roligaste delarna med ett orangeri, är att prova sig fram. Just nu har jag ett citronträd. Har tänkt införskaffa mig fikon och ett olivträd! Det är just detta som är så roligt att prova vad som fungerar och se hur det blir.

Nästa gång jag åker till Gekås i Ullared har jag tänkt att köpa mig lite fina krukor jag sett som kommer passa bra in i mitt orangeri. Jag vill ha några stycken av samma sort för att förstärka känslan av det jag vill åstadkomma och jag har sett dom mest perfekta krukor som dom inte har någon annanstans.

Hyllorna som Stefan gjort i mässing är så perfekta och dom är gjorda för att alla mina odlingslådor jag har skall passa i storlek, och i övrigt har jag bara fina prylar jag tycker om på hyllorna för att förstärka den miljö jag vill ha!

Mitt orangeri betyder så mycket för mig och det är en fröjd för ögat. Detta året skall vi montera skugg-gardiner i svart och ytterligare ett självöppnande fönster för vädring. Förra året var extremvarmt men vi klarade ändå vädringen bra, och i år skall vi bara säkerställa vädringen ännu lite mer, för fönstren öppnas bara om det behövs då de regleras med temperatur!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.