Vilken skillnad gör belysning när man drar upp plantor?


Jag tänkte jag skulle skriva lite mer om detta med belysning. Jag tror alla som börjat odla funderar på varför man skall behöva använda belysning, och jag tror att det är en ”mognadsfråga” åtminstone var det så för mig. Att man måste få prova på hur det är att odla och dra upp växter i ett antal år innan man tar det steget. När man känner att man gör det mer på ”allvar”. Jag tänkte lite ”hur kan ett lysrör göra så stor skillnad när de står i fönstret i solskenet”.

Nu när jag skaffat egen belysning så förstår jag alla jag läst om som är helt sålda efter det att dom skaffat belysning och precis som jag, har dom flesta gjort det först efter ett antal år. En ”aha upplevelse”! Växterna växer mycket saktare och dom blir verkligen kraftiga och fina! Till och med så att jag inser att vissa plantskolor inte alls odlar sina tomatplantor under belysning, och det köper man ändå för dyra pengar!

Jag är helt enkelt såld på belysning, så nu kommer jag investera i det lite efter hand! Nästa steg är att skaffa belysning till de blommande växterna för det är så att olika typer av växter behöver olika typ av ljus! Jag vet att det låter nördigt, men så är det. Blommande växter som sommarblommor behöver ett annat ljus än t e x grönsaker. 🙂

Plantorna som växer under växtbelysning blir helt enkelt inte så rangliga och det är precis det man vill åstadkomma och anledningen till att dom blir rangliga är att dom söker sig mot ljuset, och ljuset genom en fönserruta ger inte samma effekt som om dom hade varit ute. Fram till och med april är det dessutom inte tillräckligt med ljus för att det skall vara tillräckligt för uppdrivning av små plantor.

Hoppas ni får en fin måndag!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.