Gör din egna hydroponiska odling


I dag tänkte jag återigen tipsa er om hur du gör din egna hydroponiska odling med enkla medel. Jag har köpt alla mina lådor för hydroponisk odling på IKEA. För mig är inte hydroponisk odling något man gör på vinterhalvåret när man inte längre kan odla ute. För mig är hydroponisk odling ett perfekt komplement till min min övriga odling även sommartid.

Gör din egna hydroponiska odling
Gör din egna hydroponiska odling

Att kunna äta färska grönsaker, kryddor och sallad året runt är en ren fröjd. Dessutom blir man glad av att se det växa.

Att odla hydroponiskt

Jag har sedan ett antal år tillbaka odlat hydroponsikt. Jag tänkte därför tispa er igen om hur jag tillverkat mina lådor för hydroponisk odling. De är tillverkade av lådor som finns att köpa på IKEA. Lådorna från IKEA heter Kuggis och du kan se dom här på bilden nedan. Jag hittade lådan på IKEA och bestämde mig för ca 4 år sedan att göra min egen odling. Det finns några föutsättning för att lådan skall fungera, och det är att den stänger ute solens strålar efter som det då bildas alger.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_7269.jpg

Förutom lådan behöver man små korgar i plast, som sedan fylls med vanlig isolering (rockwool). Korgarna är samma typ av korgar som du använder när du sätter ner en planta i en damm eller i ett akvarium. Du kan också hitta dom i specialicerade butiker för just hydroponisk odling och dom finns i många olika storlekar.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_7270.jpg
Bygg din egen hydroponiska odling

Jag skulle säga att det finns inget bättre och enklare sätt att driva fram sallad och örter på. I dagens läge när vi skall försöka äta mer närodlat så kan det inte bli mer närodlat än så här.

Att odla hydroponisk är dessutom ett väldigt billigt sätt och ger dig färsk tillgång till sallad och kryddor året om. Dessutom går inget till spillo eftersom man använder bara det man precis behöver. Det enda man måste tänka på är att alltid ha en ny odling på gång så man odlar i skift, och att alltid se till att grönsakerna har tillräckligt med vatten och fylla på med näring någon gång i veckan.

Gör din egna hydroponiska odling

På marknaden finns många jättedyra färdiga lösningar att köpa. Helt onödigt. Mycket bättre att tillverka en egen lösning. Där för tänkte jag tipsa om hur du sätter ihop din egna hydroponiska odling med lådor inhandlade på IKEA för några få kronor.

Hyrdroponisk odling är helt enkelt när man bara odlar i vatten och tillsätter flytande näring. Men låt oss ta det från början. Hur man sätter i hop sitt eget set.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_7270.jpg

Man förborrar hål i locket som hör till lådan kuggis som är löstagbart så att korgarna skall passa. Man sätter sedan korgen på plats och fyller med rockwoll. Fyller lådan med vatten så att vattnet precis nuddar korgen. När sedan rötter vuxit ner så räcker det att rötterna ligger i vattnet för det är viktigt att det också finns plats för syre i lådan.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_7270.jpg

Dags för plantering

När du kommit så långt så är det dags att placera frön i korgarna inuti isoleringen, där du skär ett snitt med en vass kniv så du får ner fröt så lång som det står på fröpåsen, på samma sätt som om det hade varit jord.

Jag satte även möbeltassar undersidan lådan så att den står säkert och bra utan risk att halka på fönsterbrädan.

Så här såg det ut när jag startade min odling! Beroende på vad man skall odla så kan man förborra olika många hål i ett lock. Skall man odla tomater till exempel så borrar man ett enda större hål i mitten och väljer en större korg.

DIY hydroponiska odling

Efterhand när man lär sig vad man vill odla så kan man också köpa nya lock och göra färre plantor i varje odling för plantor som tar större plats.

Basilika i hydroponisk odling

Så här ser en av mina hydroponiska odlingar ut. Jag odlar alltid basilika då jag använder det väldigt mycket i min matlagning. Det är otroligt skönt att slippa köpa basilika i trista krukor i mataffären som vissnar efter några, det är både sorgligt, dyrt och inte särskilt miljövänligt. Nu kan jag använda basilika hur mycket jag vill och den vissnar inte och som ni ser blir bladen stora som mina händer! Helt fantastiskt.

Bara doften av färsk basilika är fantastiskt!

Jag har konstaterat att det som jag använder mest och som växter riktigt bra är isbergssallad, ruccola, vintersallad (machetesallad). Sedan växter dom flesta kryddor jättebra men det gäller att man använder dom regelbundet också. Det är ingen idé att odla av det som du inte använder regelbundet.

Det är verkligen möjligt att äta sallad varje dag oavestt vinter eller sommar. Jag lovar att ni kommer bli förvånade över den otroliga växtkraft som finns i en hydroponisk odling.

Tillsätt flytande näring

En gång i veckan tillsätter jag näring och det är närig som är speciellt framtagen för hydroponisk odling och finns att köpa i de flesta välsorterade blomsteraffärer eller handelsträdgårdar. Det finns som sagt också specialbutiker för just hydroponisk odling där man kan köpa olika typer av näringslösningar. Allt handlar om hur intresserad man är av odlingen.

Hydroponisk odling är ett perfekt komplement till mina odlingar på utsidan! På vintern är det oslagbart, men då använder jag även växtlampor.

Nu hoppas jag att jag har inspirerat er till att starta er egen odling! Jag har även gjort en hydroponisk odling av avloppsrör som ni hittar HÄR

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.