Hur man sköter Ranunkler! 2 kommentarer


Ranunkler är en av de vackraste blommor man kan köpa på våren. I dag tänkte jag skriva några rader om hur man sköter Ranunkler för det är inte det enklaste. Många har fått erfara att Ranunklerna vissnar ner helt utan anledning som det verkar. Där för tänkte jag ge er lite tips. Jag älskar denna blomma och när det finns Ranunkler i kruka så brukar jag köpa några stycken. Just nu har jag köpt 2 rosa som jag har haft i en vecka!

Hur man sköter Ranunkel
Ranunkel vill dricka iskallt vatten underifrån

Ranunkel gillar kallt vatten

Det viktigaste delen när man skall ha Ranunkler hemma är att dom tycker om kyla men inte minusgrader. Det är svårt att föreställa sig att dom vill stå kallt eftersom dom ser så ömtåliga ut. Dom växer naturligt på bergssluttningar. Dom gillar kyla och vill då rakt inte stå inne i 25 grader värme. Så hur gör man då om man ändå vill ha lite Ranunkler att pryda bordet.

Ranunkel som krukväxt

Jag börjar varje dag med att lägga en isbit på jorden eller vattna dom med riktigt kallt vatten. Dom dricker väldigt mycket och vill aldrig torka ut. Där dom växer i sin naturliga miljö så dricker dom vattnet som rinner ner för bergssluttningarna. De tycker egentligen om att få iskallt vatten underifrån så man kan också ge dom vatten på det viset. Ett tips är att ställa ut dom i kylan en stund. Då trivs dom som bäst. I bland kan man också behöva stödja en enskild blomma. Då tar jag en grov ståltråd och formar en ring där uppe och sticker i jorden.

I bland måste man kanske klippa av en blomma som inte orkar hålla sig uppe. Då häller jag iskallt vatten i ett glas eller en vas och lägger i en isbit! Då håller sig blomman fin jättelänge! Så fint att lägga i vackra glas på bordet

Ranunkel som snittblomma
Ranunkel som snittblommor tycker om kallt vatten

Att duka bordet med Ranunker är en fröjd för ögat!

Jag har även köpt lökar i år för att odla egna Ranunkler. Det har jag aldrig gjort tidigare. Så det blir spännande att se om jag lyckas! Jag gillar att testa nya saker!

Nu skall jag fixa lite för fredag kväll och en flaska champagne ligger på kylning!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Hur man sköter Ranunkler!