Brysselkex med färg! 2 kommentarer


Jag älskar vackra saker och att dekorera och det är inget undantag när man bjuder till fest så gillar jag att baka kakor också för att sätta färg på dukningen eller för att göra kakfatet lite extra vackert. Inte alltit för att kakorna är så himla goda. Nu älskar jag i och för sig brysselkex, men jag gillar dom främst för att dom är så vackra i alla sin enkelhet!

Brysselkex är enkelt att göra och man kan dessutom göra momenten i olika steg och bara göra degen färdig ena dagen och skära till dom och göra dom i ugnen en annan dag! Praktiskt! Man kan till och med lägga in färdiga rullar i frysen och ta fram om man får oväntade gäster!

Jag tycker det är så himla fint att fära socker och om man t e x vill ha rött till jul så är självklart rött en fin färg att färga sockert i och kanske i kombination med grönt. Till mig själv som älskar färg och mer än gärna rosa så har jag rosa som inslag även till jul! Då tar man bara väldigt lite av röd karamellfärg, lite i taget!

Recept Brysselkex ca 50 stycken

200 gram rumsvarmt smör

1 tsk vaniljsocker

1 dl siktat florsocker

4,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop degen med händerna genom att ”nypa ihop” ingredienserna på ett bakbord eller direkt i en bunke. Lägg degen i en plastpåse i kylen i ca 30 minuter.

Tag ut degen ur kylen och dela den i två delar. Rulla varje del till längder som är ca 4 cm i diameter.

Tag strösocker eller pärlsocker och häll i en plastpåse. Droppa försiktigt en droppe med röd karamellfärg och skaka om tills allt blandat sig, tillsätt en droppe i taget tills du uppnår den färg du önskar. Gör likadant med grön karamellfärg.

Häll sedan ut sockeret på ett bakplåtspapper och rulla längderna i sockret så det lägger sig jämt och fint.

Skär sedan längderna i fina skivor som är ca 1 cm breda och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i ugnen i ca 12 minuter eller tills dom får lite färg. Låt kakorna svalna!

Vem kan motstå sådana här fina kakor! Inte jag i alla fall, älskar att duka med något vackert även om dom kanske inte har huvudrollen på fikabordet!

Jag blir glad bara jag ser dom!

Hoppas ni får en underbar start på er måndag! Kanske står det bakning på schemat i kväll när ni kommer hem! 🙂


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Brysselkex med färg!