Fiskgratäng med hummersås!


I dag tänke jag ge er mitt recpet på en klassisk fiskgratäng med hummersås. Själv tog jag torsk och räkor men man kan självklart byta ut fisken mot någon annan fisk. Det var väldigt längesedan jag gjorde en fiskgratäng men det sitter i minnet på någotvis så nu tänkte jag skriva ner mitt recept

Fiskgratäng med torsk, räkor och hummersås
Fiskgratäng med torsk, räkor och hummersås

Fiskgratäng hummersås

400-500 gram torsk (eller annan vit fisk)

200 gram skalade räkor

1 kg potatis

Dill

Salt och vitpeppar

Hummersås

5 msk smör

5 msk vetemjöl

2 dl lättmjölk

5 dl vispgrädde

3-5 msk hummerfond

Salt och vitpeppar efter smak

Potatismos

1 kg potatis

50 gram smör

Lättmjölk

Salt och vitpeppar efter smak

Så här gör jag min klassiska fiskgratäng

Salta fisken och lägg i en form som du får plats med fisk och potatismos runt om i hela formen.

Så här gör du potatismos

Skala potatisen och skär dom i mindre bitar. Koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 15 minuter. Ta en elvisp med degkrokar. Salta och krydda ordentligt. Lägg i smören i klickar och häll på ca 1 dl lättmjölk över kryddorna så dom sprider sig och vispa tills du får en bra konsistens. Beroende på konsistens så häller du i mer mjölk tills du får den du vill ha. Smaka av och krydda mer efter behov.

Klicka eller spritsa ut moset längs kanten runt formen där du lagt fisken i mitten

Så här gör du Hummersås

Smält smöret. Drag av kastrullen från spisen och rör ned vetemjölet. Häll i mjölk och grädde. Salta och krydda och tillsätt hummerfond. Låt såsen koka upp under ständig omrörning/ vispning. Smaka av och krydda tills du är nöjd. Tillsätt hälften av räkorna direkt i såsen när den kokat upp. Drag av från plattan tills det är dags att hälla på såsen.

Färdigställa fiskgratängen

Fiskgratäng med torsk, räkor och hummersås

Nu har du alltså lagt fisken i mitten på formen. Klickat ut moset med en stor sked, eller spritsat ut moset (jag klickar alltid ut det med en stor sked). Hällt på Hummersåsen. Därefter tillstter du resten av räkorna i mitten där fisken ligger och hackar dill och strör över. Nu kan du sätta in fiskgratängen i ungnen på 225 grader i ca 25-35 minuter eller tills fisken är klar. Innan du tar ut den säkerställer du att fisken är klar. Om den börjar få färg på ytan så lägg på en folie tills fisken är klar. Dag att avnjutas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.